znak festivalaJubilarni 20. Međunarodni festival pozorišta za decu

Jubilarni, dvadeseti Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 19. do 25. maja 2013. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina Srbije.
Kao svojevrsna najava predstojećeg Festivala, u subotu, 13. aprila, u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica biće u okviru međunarodnog evropskog projekta „Nomadi lepote“ održana scenografska radionica. Deset polaznika, dece starijeg osnovnoškolskog uzrasta, sa osnovama scenografskog zanata upoznaće istaknuta scenografkinja iz Hrvatske Ljerka Hribar.
Deca će dobiti uvid u to kako razmišlja pozorišni scenograf na putu od teksta do idejnog rešenja, a radionica će ispratiti proces do izrade same makete.
Nosilac projekta „Nomadi lepote“ je Novo kazalište iz Zagreba, a Festival učestvuje kao suorganizator.
U fokusu ovogodišnjeg Festivala biće srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija, prvo u Sloveniji, u saradnji sa Mini teatrom iz Ljubljane (24. aprila -14. maja), a zatim i u Subotici (18-25. maja), Novom Sadu (28. maja – 15. juna), te u drugim mestima Srbije, naučni skup na datu temu i učešće pozorišta iz Srbije u programima Festivala. Izložbu, u okviru projekta Evropske komisije Lutkarska nomadska akademija 3, realizuju Pozorišni muzej Vojvodine, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i Mini teatar iz Ljubljane, koji je i nosilac projekta. Za potrebe izložbe biće korišćena građa iz arhiva pozorišta predstavljenih na izložbi, privatnih kolekcija i fonda Pozorišnog muzeja Vojvodine. Autorka izložbe je Ljiljana Dinić.
Za učešće u takmičarskom programu Festivala ove godine prijavljeno je 225 predstave iz 50 zemalja sveta: Alžira, Argentine, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Egipta, Ekvadora, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Kanade, Kenije, Kine, Kolumbije, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Venecuele i Vijetnama.
U okviru zvanične selekcije biće prikazana 21 predstava za decu uzrasta do osamnaest godina. Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 20. do 24. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Povezana vest:  Koncert violiniste Marka Josifoskog i pijanistkinje Zarife Ali-zade

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

Grand Prix za najbolju predstavu u celini
Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
Nagradu za najbolju režiju
Nagradu za najbolju scenografiju
Nagradu za najbolju originalnu muziku
Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Povezana vest:  Putujuća izložba – virtuelni dirigent

Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.