Bobby Carcasses 2

Guru kubanskog džeza Bobby Carcasses na Nišvillu 2013

Jedan od vodećih kubanskih muzičara, Bobby Carcasses nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu u nedelju, 18. avgusta. Multiinstrumentalista (osim trube i fligelhorne, Carcasses svira i klavir, bas i udaraljke, a odličan je i pevač) i kompozitor, poslednjih decenija s pravom nosi i titulu gurua afro-kuban džeza i inspiracija je generacijama kubanskih muzičara od kojih su mnogi svoje prve profesionalne korake napravili upravo u sastavima koje je on predvodio.
Bobby Carcasses (rođen 1938. godine u Kingstonu na Jamajci gde je njegov deda bio kubanski konzul) tokom karijere duže od 50 godina nastupao je i snimao, između ostalih i sa legendama američkog džeza (Bud Powel i Kenny Clark) ali i sa svim značajnim kubanskim muzičarima. Još šezdesetih je svirao u sastavu u kojem su bili i Chucho Valdes, Carlos Emilio Morales i Paquito D’ Rivera, koji su kasnije osnovali čuveni sastav „Irakere“, a gostovao je na koncertima i albumima latin – jazz „teškaša“ (Tito Puente, Eddie Palmieri, Patato Valdes…). Godine 1980. pokrenuo je „Jazz Plaza“ festival u Havani na kojem su njegovom zaslugom između ostalih nastupali i Dizzy Gillespie, Ronnie Scott, Charlie Haden, Airto Moreira, Tania Maria, Steve Coleman… Iako je kao solista, ali predvodeći svoje bendove nastupao u USA, Kanadi, Engleskoj, Francuskoj, Južnoj Americi, Africi, na Bliskom Istoku (…), ostao je veran svojoj domovini, a na Nišville dolazi dirtektno iz Havane.
Karijeru je počeo krajem pedesetih prvo kao pevač u horovima, vokalnim sastavima a onda i kao solista, ali i plesač. U čuvenom klubu „Tropikana“ – epicentru kubanskog džeza, eksperimentisao je kombinujući tradicionalnu kubansku muziku i scat, odnosno, be bop pevanje. Uz sve to, Carcasses je bio i vrhunski atletičar, pa je 1960. godine pobedio u skoku u dalj na prvenstvu Kube i to nacionalnim rekordom, a uporedo sa muzičkom karijerom, glumio je u filmovima i na televiziji.
Kao vrstan poznavalac kubanske muzike, ali i džeza uopšte, Bobby Carcasses često drži predavanja i majstorske radionice za trubu, udaraljke i vokalnu improvizaciju na značajnim jazz i world music akademijama – izmedju ostalih i na prestižnom Berklee koledžu.
Pod svojim imenom objavio je desetak albuma među kojima su i „Jazz Timbero“ (1997) sa „All star Cuban Big Bendom“ (uključujući i članove grupa Irakere i Los Van Van) a poslednji, takođe odlično ocenjeni „De la Habana a Nueva York“ (2010) snimljen je povodom pola veka umetničkog rada Bobby Carcassesa.
U prilog svestranosti Bobby Carcassesa idu i podaci da se bavi i slikarstvom (izlagao je kako na Kubi tako i u inostranstvu) i pisanjem. Dobitnik je „Ordena nacionalne kulture“ Kube.
Snimio je i nekoliko albuma sa svojim sinom, klaviristom Robertom Carcassesom, vođom sastava „Interactivo collective“, koji u svojoj biografiji već ima saradnju sa mnogim značajnih muzičarima (Chucho Valdes, Changuito, Wynton Marsalis, George Benson, Descemer Bueno..).

Povezana vest:  Finale BARF-a u nedelju u Domu omladine