Filmski publicista Pavle Levi dobitnik je nagrade “Nebojša Popović” za 2021. godinu, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, koja je sinoć dodeljena u Dvorani kulturnog centra Beograda u prisustvu stručnog žirija i kulturne javnosti.

Prema originalnom planu, laureat je trebalo da lično primi nagradu, ali usled pandemije korona virusa i novog omikron soja, nije bio u mogućnosti da doputuje iz San Franciska, gde živi decenijama, pa se

Levi javio onjalj putem Zoom aplikacije.

Pavle Levi se veoma nadahnuto obratio prisutnima, uz iskreno žaljenje što nije mogao da dođe u Srbiju, ali mu je drago da barem može virtuelno da bude prisutan.

„Ukazana mi je izuzetna čast, što nagrada nosi ime Nebojše Popovića, talentovanog kritičara, velikog filmskog posvećenika, čoveka koji je uporno i pasionirano i u teškim vremenima širio ljubav prema sedmoj umetnosti i promovisao filmsko obrazovanje. Ovo priznanje u mojim očima ima posebnu težinu jer iza njega stoji veći broj institucija, festivala, organizacija, koja svaka na svoj način igra važnu ulogu u oblikovanju filmske kulture u Srbiji“, rekao je Levi.

Reditelj Stefan Arsenijević podsetio je na značaj prerano preminulog filmskog kritičara po kome nagrada nosi ime, a tradicionalno se dodeljuje 11. januara.

Povezana vest:  Beč: izložba fotografija – svedočanstvo vojnika iz Drugog svetskog rata

Nebojša Popović (1958-2015) je bio veoma cenjen, istaknuti filmski novinar, kritičar, urednik. Njegove kritike bile su veomaanalitične i moderno prezentovane, tako da su istovremeno uspevale da komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom.

Pamte se posebno Popovićevi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u, koji su u mnogo čemu postavili visok standard kao slojevit portret sagovornika u vidu nove dimenzije njihovog stvaralaštva.

Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC) profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog evropskog filma, te je kreirao uvek zanimljive selekcije i revije, prema određenim zemljama ili kao cikluse pojedinih reditelja, a bio je i selektor mnogih festivala.

Kako piše dalje u saopštenju, “Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje”.

Ovu prestižnu nagradu su osnovali: Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića.

Prethodni dobitnici te nagrade su – Svetlana i Zoran Popović, ispred festivala dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih”, teoretičari filma ili kritičari – Vlada Petrić, Milan Vlajčić, Miroljub Stojanović i Srđan Vučinić.

Povezana vest:  Knjiga za sve one kojima je teško - "Borba do pobede"

Godišnja Nagrada je osnovana u želji da se sačuva uspomena na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i na nasleđe koje je ostavio, za nemerljiv doprinos promociji filmske umetnosti i kulture.

Levi je veoma zahvalan stručnom žiriju koji čine dokazani filmski stvaraoci ili radnici – režiser Srdan Golubović, teoretičar i publicista Miroljub Stojanović i dramaturg – kritičar Ivan Velisavljević, koji je pročitao obrazloženje nagrade.

Odluka da se Leviju dodeli nagrada zasnovana je na njegovoj poslednjoj knjizi “Minijature: o politici filmske slike” (2021), ali i drugim značajnim publicističkim delima – “Raspad Jugoslavije na filmu” (2007), “Kino drugim sredstvima” (2012), “Cimanje slike” (2019).

Dalje se navodi u saopštenju žirija, da je Levi kao profesor filma na Univerzitetu Stenford (Kalifornija, SAD), organizacijom programa avangardnog, alternativnog i eksperimentalnog jugoslovenskog filma u prestižnim akademskim i kulturnim centrima, pre svega u Americi, veoma mnogo učinio za promociju srpskog/jugoslovenskog filma u svetu i povezivanje filmskih kultura Srbije i Amerike.

Reditelj Srdan Golubović ispred žirija je izrazio zadovoljstvo što je Levi dobitnik ove nagrade, koji poseduje veliko prisustvo u domaćem filmu, iako na daljinu, jer od gimnazije živi u SAD, i u promociji nekih novih “glasova” i mladih autora – reditelja.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - Repertoar za FEBRUAR 2012.

“Pavle Levi je odavno poznat u našim profesionalnim i akademskim krugovima, ali mislim da bi ova nagrada zapravo trebalo da bude susret njegovih radova sa malo širom publikom i promovisanje kritičke misli istoriografije i teorije filma”, podvukao je Golubović.

Pavle Levi kao ozbiljan filmolog i filmski publicista, bavi se eksperimentalnim filmom, odnosom estetike i ideologije, teorije i prakse, kao i kinematografijama iz jugoslovenskog regiona, a redovan je profesor istorije i teorije filma i šef Katedre za umetnost Univerziteta Stenford u Kaliforniji, SAD.

Prema konceptu dodeljene nagrade, laureat svake godine kreira filmski maraton u sali DKC na dan dodele nagrade sledećem dobitniku.

Selektor programa Filmskog maratona ovog puta bio je Srđan Vučinić, dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2020. godinu.

Tako da je tokom celog dana publika imala priliku da gleda sledeće naslove: “Kradljivci” (Japan, 2018) Hirokazua Kore-eda, “Frankofonija” (Francuska/ Nemačka, 2015) Aleksandra Sokurova, dobitnik Oskara “Parazit” (Južna Koreja, 2019) Bong Joon- hoa, “Lice” (Poljska, 2018) Malgoržate Šumovske i domaći autorski projekat “Moj jutarnji smeh” (2019) Marka Ðorđevića, pobednik Festivala autorskog filma 2019.

Foto:  Mateja Stanisavljević/ATA Images