Danas je u Zvezdara teatru uručen prihod koji je akademik Matija Bećković prikupio od tradicionalne dobrotvorne pesničke večeri „Veče s Matijom”, održanoj 30. decembra 2021. godine. Ove godine Bećković je sav prihod od prodatih ulaznica zajedno sa Zvezdara teatrom ustupio Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Sočanici (opština Leposavić).

Matija je prihod uručio predstavnicima škole koja ove godine slavi 103. rođendan.

„Prava je sreća za pesnika i poeziju da zahvaljujući ljubiteljima poezije i Zvezdara teatru može da pomognu one kojima je to najpotrebnije. Ovog puta je to bila škola na Kosovu koja proslavlja svoju 103. školsku godinu i 103. naraštaj.“ – rekao je Matija Bećković.

„Možda nije moje da to kažem, ali ovako nešto ne postoji nigde na celom svetu. Već 25 godina ljubitelji poezije Zvezdara teatra daju novac i zajedno postajemo zadužbinari i donatori. Teško je i pobrojati gde je sve novac išao, a ne znam da ima neki čistiji novac od onog koji se daje poeziji. Već nekoliko puta smo donirali Kosovu, Bogosloviji i narodnoj kuhinji a sada povodom 103. rođendana škole dajemo svoj prilog toj 103. generaciji kosovskih junaka. Čovek bi trebalo da se najpre zahvali svim tim nepoznatim ljudima koji su platili za veče poezije i više od uobičajenih predstava u Zvezdari. A meni je čast što sam u prilici da govoreći poeziju mogu i nešto tako plemenito da učinim.“ – istakao je Bećković.

Povezana vest:  Izložba u Beču - Mocart kao „Business-Networker“

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“, Dragana Radovanović zahvalio se na prihodu ustupljenom ovoj školi, koju danas pohađa 227 učenika.

„Najtopliji pozdrav od svih naših učenika, nastavnika, sugrađana, na ovakvom jednom lepom gestu akademika Matije Bećkovića, direktoru Dušanu Kovačeviću, Zvezdara teatru i svim građanima prestonice koji su učestvovali u ovome. Izuzetna mi je čast da budem sa vama i podelim osećaj pripadnosti srpskom narodu – rekao je direktor Radovanović i istakao da će jedan deo od prihoda biti usmeren na bogaćenje školske biblioteke koja ima više od 100 članova.

Povezana vest:  Goran Petrović - dobitnik književne nagrade "Grigorije Božović" za 2019. godinu

„Izuzetno mi je drago što ćemo ovom daonacijom pomoći učenike koji žive u izuzetno teškim uslovima. Ovo je prilika da Matijino pesničko veče daruje jedan deo novca koji će biti simboličan pozdrav toj divnoj deci sa kosova.“ – izjavio je direktor Dušan Kovačević, napomenuvši da je „Veče sa Matijom“ jedinstven događaj za koji se ulaznice rasprodaju za nekoliko sati.

Povezana vest:  U prodaji biografija Džeki Kenedi

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Ibarskoj Slatini – Sočanici osnovana je odmah po završetku Prvog svetskog rata i bila je smeštena u kući Miluna Jovanovića da bi kasnije bila prebačena u jednu baraku u Ibarskoj Slatini u kojoj su ranije boravili čehoslovački zarobljenici.

Rad je otpočela 1918. godine kada je imala 50 učenika. Školska zgrada je sazidana 1922. godine da bi i ona bila zamenjena novijom 1927. Nova školska zgrada u kojoj se i danas pohađa nastava je izgrađena 1955. godine. Školske 1956/1957. godine škola dobija svoj današnji naziv “ Vuk Karadžić”. Danas školu pohađa 227 učenika.

Foto: Jakov Simović