Udruženje likovnih umetnika Srbije održaće 27. marta svoju prevremenu izbornu skupštinu, rečeno je danas na konferenciji za novinare ULUS-a.

„Zbog velikog broja nezadovoljnih članova, Upravni odbor, naši organi i tela, shvatili su zahteve i šta nam naše kolege zameraju i zakazali smo izbornu skupštinu. Naš mandat ističe krajem godine, ali mi ga skraćujemo i 27. marta zakazujemo skupštinu“, rekao je član UO ULUS Vojislav Klačar.

Član Umetničkog saveta ULUS-a Danilo Prnjat rekao je da danas Ministarstvu kulture i informisanja predat zahtev 16 reprezentativnih udruženja za hitnim rešavanjem problema dugova samostalnih umetnika čija je glavnica bez kamate 107 miliona dinara.

Povezana vest:  Detaljan portret slavne glumice i princeze u knjizi "Grejs Keli i draž ljubavi"

Iz ULUS-a je ranije ocenjeno da pitanje dugova „nastalih neodgovornim delovanjem lokalnih samouprava i poreske uprave nije rešeno“, uprkos brojnim predlozima i pregovorima, pa se zahteva „otpis dugovanja po osnovu kamata i uplata osnovice dugovanja iz budžeta Srbije, kao i hitna reakcija Ministarstva kulture i informisanja“.

Zahtev su potpisali Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Udruženje dramskih umetnika Srbije, Udruženje filmskih umetnika Srbije, Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Udruženje književnih prevodilaca Srbije, Udruženje kompozitora Srbije i drugi.

Povezana vest:  Laguna dobila nagradu Biblioteke grada Beograda za najboljeg izdavača

Predstavnik Odbora Slikarske sekcije ULUS-a Vladan Jeremić podsetio je i da je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ u „prilično lošem stanju“, a udruženje koje samo ima pravo korišćenja nije u mogućnosti da sprovede samo rekonstrukciju, koji je kulturno dobro u vlasništvu države.

Članica UO ULUS-a Milica Ružičić je upozorila da su u sto godina starom zdanju dotrajale električne, vodovodne i kanalizacione instalacije.

Povezana vest:  Dinamičan i napet roman "Ubistvo u Kapetan Mišinoj" Nenada Novaka Stefanovića u prodaji

„Prošle godine imali smo požar uzrokovan elektro instalacijama. Plašimo se svaki dan šta može biti sledeće. Korisnik ne može sprovodiiti popravku instalacija. Ne radi klima i grejanje. Sve je to nadležnost vlasnika“, rekla je Ružičić.

Ružičić je rekla da u ULUS-u imaju „slabu komunikaciju sa nadležnima“ i da ne znaju kada bi trebala da počne rekonstrukcija „Cvijete Zuzorić“.