U Galeriji Sanjaj, u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja umetnosti, otvorena je izložba Crteži Miće Popovića, jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka. Izložba je posebna po tome što su izloženi crteži koji pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti, iako ne postoji nijedan važan grad na svetu u kome Mića Popović nije izlagao svoje slike.

Radovi koji se nalaze pred vama, pripadaju uskom krugu dela na osnovu kojih su, kasnije, nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja – čuvenog slikarstva prizora“ na otvaranju je rekao Jovan Popović, sin velikog slikara i istakao: „Mi, slikareva porodica, retko i nerado smo otuđivali ova dela, u veri da ona treba da ostanu na okupu, da bi, u odgovarajućem trenutku i na prikladnom mestu, bili predstavljeni beogradskoj publici. Čini mi se da je pravi trenutak stigao, a bolje mesto, od galerije naših dragih prijatelja Sanje i Neleta, ne bismo mogli da zamislimo.“

Povezana vest:  Otvorena Beogradska nedelja umetnosti - najveći kulturni događaj ovog leta-

Dr Nele Karajlić je na svoj način prisutnima predstavio svestranost i značaj dela velikog slikara: „Kada bi nekom pasioniranom ljubitelju rok muzike pokušao da predstavim djelo Miće Popovića rekao bih mu da ga je gonio stvaralački nemir i želja za pomjeranjem granica poput Dejvida Bouvija, da je imao jasan i lako prepoznatljiv izraz poput Rolingstounsa, da je u sebi nosio bunt i protest, poput Kleša, ali i da je bio zabranjivan i osporavan poput Zabranjenog pušenja. Uz svo poštovanje prema gore navedenim kolegama, sa Zabranjenim pušenjem ga je još spajala i fascinacija Maršalom, ali i interesovanje za junake sa margine. Naime, o gastarbajterima, ili kako su se onomad oficijelno zvali „naši građani na privremenom radu u inostranstvu“ nije brinula samo državna bezbjednost, već i pokoji umjetnik. Među njima, Mića Popović i Zabranjeno pušenje. Na ovoj izložbi imaćete prilike da se uvjerite, da je lik gastarbajtera Gvozdena, kojeg, onako nijem i nepokretan, a istovremeno živ i glasan, briljantno glumi Danilo Bata Stojković, izašao iz pjesme „Dok jezdiš ka Alemanji“, moje omiljene rok atrakcije. Ovde pred vama su crteži, remek djela sama za sebe, ali i predlošci na osnovu kojih su kasnije napravljena epohalna djela.“ zaključio je Nele.

Povezana vest:  Predstava: "Staklena menažerija" u DOB-u 24. i 25. januara

Mića Popović je bio retko svestran umetnik. Osim slikarstvom bavio se i pisanjem knjiga, scenarija, režirao filmove, radio scenografije i kostime za mnogobrojne pozorišne predstave. Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, bio je redovan član SANU i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli.

Povezana vest:  Premijera mjuzikla "Glavo luda" 21. septembra u Čačku

Poštovaoci lika i dela slavnog slikara će imati priliku da posete ovu jedinstvenu izložbu do 10. maja, a radno vreme Galerije Sanjaj u Dositejevoj 11 je radnim danima od 12 do 20h, a subotom od 11 do 15 časova.

Foto: Anja Zelić