Guitar Art Festival po prvi put organizuje tango veče. To će biti mali omaž kompozitoru Astoru Pjacoli i njegovoj prvoj stogodišnjici, na kojoj će 20. maja u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu od 21.00 biti organizovan koncert mađarskog kamernog ansambla Tango Harmony, kome će se pridružiti plesni par iz Italije Lorena y Gianpiero koji je svrstan u sam vrh svetske tango scene.

Tango veče je programski iskorak festivala koji je do sada kontinuirano organizovao i promovisao flamenko i fado kulturu. Ovo je jedinstvena prilika da šira publika uživa u tangu, specifičnom žanru muzike i plesa, uz koncert virtuoznog mađarskog sastava Tango Harmony uz izvodjenje vrhunskih profesionalnih plesača.

Drugi deo tango večeri rezervisan je za Milongu, koja će kao nastavak programa biti organizovana po prvi put u divnom zdanju Starog dvora Skupštine grada. To će biti prilika da plesna zajednica u drugačijem ambijentu, uz elegantni dresscode (haljina i odelo) i živo vrhunsko izvođenje muzike, zajedno sa plesnim parom Lorenom i Gianpero, pleše na Milongi.

Povezana vest:  ROSSI FEST od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu

Prijavljivanje za milongu i plesne parove je obavezno putem mejla [email protected], jer je broj plesnih parova ograničen, a za publiku je ulaz slobodan.

 

Gianpiero i Lorena započinju svoje partnerstvo 2018. godine, radeći svaki dan na povezanosti njihovog odnosa, a na osnovu njihovog dubokog međusobnog razumevanja. Pokreće ih njihovo istraživanje i potraga za preciznijim i delotvornijim sistemom didaktičkih metodama, koji su kasnije nazvali Metod, koji za cilj ima da prikaže ekspresivnu Umetnost tanga.

Povezana vest:  Razumevanje i prevazilaženje razlika u delima Barbare i Alana Piza

 

 

 

 

Repertoar Tango Harmony orkestra broji više od 70 muzičkih dela. Većina njih je muzika kompozitora Astora Pjacole, ali uključuje i tradicionalne obrade tanga, zatim kompozicije Đerđa Lazara i jedinstven izbor tradicionalnih evropskih i mađarskih tanga.

Članovi orkestra su Alehandro Sabo (bandoneon), Katalin Barta (violina i vokal), Peter Barta (bandoneon), Đerđ Lazar (klavir i vokal), Oto Nagi (violončelo i viola da gamba) i Gabor Piukovič (kontrabas).

Tango Harmony orkestar samostalno organizuje tango salone sa nastupima poznatih argentinskih i stranih majstora: Huana Martina Karare i Stefanije Koline, Kristijana Sose i Sabrine Garsije, Alehandra Berona i Veronike Vaskez, Ozgura Demira i Marine Markes i naravno najboljih mađarskih umetnika.

Tango je svetska kulturna baština, koja nije rezervisan samo za plesnu zajednicu. Ovo veče je prilika da se nova publika upozna sa ovim plesom i muzičkim žanrom koji je nastao u Argentini i Urugvaju, a onda se proširio po ostatku sveta.

Povezana vest:  Knjiga Dejvida Baha „Bogati za tren oka” u prodaji

Astor Pjacola je jedan od najintrigantnijih kompozitora 20. veka i reformatora tango muzike. Na predlog svoje profesorke Nađe Bulanže, okrenuo se stvaranju dela u žanru tanga, te je u rodnom Buenos Ajresu oformio male sastave koji su izvodili njegova dela („Buenos Ajres kvintet“, „Tango nuevo oktet“).

Novi žanr „tango nuevo“ koji je Pjacola uveo, uključuje obeležja moderne i umetničke muzike – elemente džeza, fuge za šire instrumentalne sastave. Tango je, zahvaljujući Pjacoli, povratio staru popularnost u Argentini i stekao svetsku slavu, te su ovog kompozitora slavili kao „spasitelja tanga”.