Branislavi Stefanović večeras je uručena nagrada „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2020/21.

Stefanović je nagrađena za predstavu „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, a nagradu je na svečanosti u beogradskom pozorištu „Puž“ uručio glumac Branko Milićević.

Nagrada se sastoji iz povedlje, plakete i novčanog iznosa i simbolično je stavljena u crveni novčanik.

Branko Milićević Kockica je kazao da je ovo „dan sećanja na Cacu“, te da ne treba da bude tužan nego veseo, „pre svega za nagrađenu Branu“, ali i za sve koji su znali rediteljku.

„Nagrada nije velika samo zato što je bila veliki reditelj, nego i veliki čovek. Govorili su za nju “Caca je čovek!“ O Caci je teško govoriti, a da je ne hvališ“, rekao je Milićević.

Povezana vest:  Četvrti nivo „Teorije zavere" Dejana Lučića u prodaji od ponedeljka

Napomenuvši da je svrha nagrade da bude podsticaj dobitnicima, kao i da se sačuva uspomena na osobu čije ime nosi, Milićević je poželeo i da „Puž“ uvek izvodi neku od predstava njegove supruge, posebno izdvojivši „Nevaljalu princezu“.

Stefanović je izjavila za medije da je „divan osećaj i iznenađene veliko“ što je dobila nagradu za svoju prvu režiju predstave za decu, a „posebno što nosi ime takve rediteljke kakva je bila Caca Aleksić (1949-2019)“.

„Kad sam spremala prijemni ispit za pozorišnu režiju gledala sam sve što je bilo u Beogradu. Jedna od predstava koja mi je otvorila pitanje šta je pozorišna režija bila je “Hamlet u podrumu“ koju je režirala Caca“, prisetila je Stefanović.

Povezana vest:  Pet naslova u užem izboru za nagradu "Đura Jakšić"

Prema njenim rečima, nagrađenu predstavu karakteriše „total dizajn“, odnosno svi elementi od komičnih do tragičnih, od pokreta, kostima, svetla do muzike čine organsko jedinstvo kakvo se retko sreće u domaćoj produkciji.

Žiri u sastavu Tatjana Peternek Aleksić, Ana Zdravković i Jug Radivojević, inače prvi dobitnik nagrade, ocenio je da je „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ na tragu stvaralaštva Cace Aleksić kao „inventivna, maštovita, razigrana, duhovita i emotivna predstava“.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

„Dinamika u promenama na sceni zahtevala je od rediteljke niz originalnih rešenja koja se neprestano smenjuju, pa su osmišljene scenske promene zadržale pažnju i najmlađe publike u svakom trenutku“, ocenio je između ostalog žiri.

Povezana vest:  PROSLAVA JUBILEJA - 40 GODINA DOMA KULTURE STUDENTSKI GRAD

Na svečanosti u „Pužu“ prikazani su dokumentarni snimci iz života i rada Cace Aleksić, kao i snimci izjava o njoj mnogih glumaca poput Mikija Manojlovića, Svetlane Bojković, Katarine Žutić, dok su na pozornici svoja sećanja kazivali Branislav Zeremski, Milan Čučilović i drugi.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Nagrada za režiju „Slobodanka Caca Aleksić“ ustanovljena je da podstiče nova traženja u oblasti pozorišne režije za decu, koju je Aleksić unapređivala, razvijala i dala joj posebno obeležje.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images