Medjunardoni festival pozorista za decu u Subotici 1Uskoro 21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije će se dvadeset i prvo izdanje održati se od 21. do 27. septembra u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.
Na proširenom spisku za takmičarski program 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu nalazi se 21 predstava iz 16 zemalja: Indije, Gruzije, Japana, Ukrajine, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Kazahstana, Kanade, Mađarske, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Španije i Srbije.
Selektor Festivala Slobodan Marković imao je i ove godine veoma težak zadatak da od velikog broja pristiglih prijava napravi prvo proširenu selekciju od 21 predstave, a onda da (u narednom periodu) odabere one koje će biti odigrane u takmičarskom programu od 22. do 27. septembra u Subotici.
Na proširenom spisku se između ostalih nalaze i predstave „Princeza na zrnu graška“ (r: Todor Valov / Teatar Vesel, Veliko Trnovo, Bugarska), „Hatenasi“ (r: Mijako Kurotani / Pozorište „Žanr: siva“, Tokio, Japan), „Bela kći stepe“ (r: Jevgenij Permjakov / Pozorište lutaka Petropavlovsk, Kazahstan), „Porodica Pjaf“ (timska režija / Theatre La Souvenance / Teatar „Uspomena“, Kvebek, Kanada), „Boribon i Anipani“ (r: Edina Elinger / Budimpeštansko pozorište lutaka, Budimpešta, Mađarska), „Palčica“ (r: Aleksandar Maksimičev / Moskovsko pozorište lutaka, Moskva, Rusija), „Pekara Mišmaš“ (r: Robert Valtl / Mini teatar, Ljubljana, Slovenija), „Kiša“ (r: Darijan Mihajlović / Pozorište „Boško Buha“, Beograd, Srbija), „Kathputli“ (r: Šri Vinod Bhat, Radžastan, Indija) i druge.
Takmičarski program će biti uskoro poznat, a kompletan prošireni spisak uključujući nazive pozorišnih trupa možete pronaći na sajtu Festivala – www.lutfestsubotica.net
Inače, za učešće u takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje, a osim ovog podatka o izuzetnom ugledu Festivala u svetu govori i to da su za teatrološku konferenciju u okviru 6. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade prijavljena 34 rada iz 17 zemalja.
Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište „Deže Kostolanji“) od 22. do 27. septembra. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Povezana vest:  Povratak Štrumpfova

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:
Grand Prix za najbolju predstavu u celini
Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
Nagradu za najbolju režiju
Nagradu za najbolju scenografiju
Nagradu za najbolju originalnu muziku
Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)
O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Povezana vest:  Triler koji „zakucava“ svoje čitaoce: Lanac

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju i neshvatljivu odluku Komisije za scensko stvaralaštvo i interpretaciju Ministarstva kulture da Festivalu dodeli šest puta manje sredstava nego prošle godine, Festival i ove godine planira da ugosti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije (u manjem obimu nego prošlih godina). Pored respektabilnog takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom Deca u svetu elektronike, uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta. Biće otvorene četiri izložbe, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona…
Nova potvrda o ugledu koji Festival uživa u svetu došla je sasvim neočekivano početkom juna meseca. Naime, popularni sajt za mlade sa višemilionskim auditorijumom Mic (mic.com) svrstao je Suboticu među najznačajnije pozorišne gradove (koji nisu London ili Njujork) u autorskom tekstu Elysse Goldberg pod nazivom „17 Amazing Theater Cities That Aren’t London or New York“.
Subotica se tako našla o odličnom društvu koje čine Atina, Edinburg, Mineapolis, Toronto, Tokio, Niagara-on-the-Lake, Bogota, Melburn, Buenos Aires, Adelaide, Hjuston, Shepherdstown (SAD), Charleston (SAD), Čikago, Williamstown (SAD) i Grahamstown (Južnoafrička Republika).

Povezana vest:  Vozite se besplatno uz kartu Noći muzeja!