Pošto mame i tate previše rade pa nemaju vremena za svoju decu, sada roboti pomažu mališanima oko školskih zadataka. I sve bi bilo u redu, u tom savršenom gradu, da se nije pojavio robot sa greškom po imenu Roksi. A baš njega je izabrala Eva. Devojčica i robot postali su najbolji drugari – i zbog toga se sve promenilo. „Eva i njen Roksi“ njihova je priča ali i priča svih mališana koji je uzmu u ruke.

Ovu sjajnu i originalnu knjigu za decu, emotivnu priču o devojčici i robotu koji su drugačiji od ostalih napisao je Srđan Anđelić (Mjehur), scenarista i voditelj, a ilustratorka je Tanja Stevanović (Gorostasna).

Ali otkud Mjehur piše knjige za decu?

Povezana vest:  Neverovatan popust na odabrane naslove povodom Svetskog dana muškaraca

„Kada odrastete uz ’Na slovo na slovo’, ’Kad je bio mrak’ i ’Piplfoksa’ to vas prati svuda i stalno pročišćava misli. Opremljen tom vedrinom, zajedno sa Gorostasnom, smislio sam ovu knjigu“, rekao nam je Srđa.

Dobro, ali šta je bio pokretač?

„Kako je to kad si sam? Kakva nam budućnost stiže? Zašto će svi morati da budu idealni, bez greške? Zašto je u svetu tih odraslih sve po komandi? Na sve to i još dosta toga, jedan limeni robot, koji namiguje, pomaže Evi da sve postavi naopačke. Neka dignu ruku svi ljubopitljivi!

Ovo je knjiga za vas!“

Povezana vest:  Izložba nedavno otkivenih fotografija Džona Lenona

Svoj autorski pečat za „Evu u njenog Roksija“ dala je Gorostasna.

„Srđan, pardon, Mjehur prvi put mi se javio pre nekoliko godina sa željom da radimo zajedno na njegovoj novoj ideji, priči o neobičnom spoju jedne devojčice i robota smeštenoj u nekoj (ne)mogućoj budućnosti. Kroz nekoliko razgovora nastali su i prvi crteži za tu još nenapisanu knjigu, u trenutku kada je sve još uvek bilo samo u njegovoj glavi“, otkrila nam je Gorostasna.

Ipak je moralo da prođe neko vreme da se knjiga materijalizuje.

„Prošle su godine i ja sam mislila da je to – to, ništa od Eve, ništa od robota, ali Srđan mi se nekim čudom ponovo javio! Završio je tekst i na moju veliku sreću i dalje je želeo da ja ilustrujem ovu neobičnu priču. Od početka smo jako dobro sarađivali, razmenjivali ideje, planirali, birali i na kraju zapisali šta i kako želimo i krenuli ponovo. Jako mi je drago što sam bila uključena u gotovo svaki deo izrade ove knjige i zahvalna sam na velikom izazovu, poverenju i potpunoj slobodi u radu.“

Povezana vest:  "Homo deus: Kratka istorija sutrašnjice" u prodaji

Knjiga rađena u starinskom maniru, u tri boje, a izuzetno savremena. Klasik u nastajanju, knjigu „Eva i njen Roksi“ možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.