Rediteljka Jovana Tomić je u ime autorskog tima predstave „Bludni dani Kuratog Džonija“ 1. juna 2022. godine u okviru završne sekvence okruglog stola na 67. Sterijinom pozorju, saopštila da Novosadsko pozorište godinu dana nakon premijere ima neizmirene dugove prema autorima pomenutog projekta, a iz Novosadskog pozorišta je danas medijima upućen dokument koji potvrđuje da ukupni dug prema autorskom timu predstave iznosi 224.896 dinara.

Menadžment Novosadskog pozorišta smatra da je potrebno da se javnost obavesti o tačnom iznosu pomenutog duga i o uzrocima nastanka istog:

Na osnovu autorskog ugovora potpisanog sa rediteljkom Jovanom Tomić, njen honorar je utvrđen na 5000 evra u neto iznosu.

Povezana vest:  Dečja filharmonija nastupa u Beogradu u Tašmajdanskom parku, na Dan muzike

Na današnji dan dug prema Jovani Tomić iznosi 86.498 dinara.

Honorar dramaturga Dimitrija Kokanova, utvrđen na 2000 evra, a dug prema njemu iznosi 34.599 dinara.

Honorar autora muzike Luke Mejdžora, iznosio je 1500 evra a dug pozorišta iznosi 25.949 dinara.

Honorar koreografa Igora Koruge, iznosio je 2 hiljade evra a dug pozorišta trenutno je 34.599 dinara.

Scenografkinja Jasmina Holbus, imala je honorar od 2500 evra u neto iznosu, a pozorište joj duguje 43.249 dinara.

Dakle, kako se navodi u saopštenju „Novosadsko pozorište ne poriče činjenicu o ovom dugovanju, koja u celosti iznosi 224.896 dinara, što je oko 14% od celokupnog iznosa ugovorenih honorara“

Povezana vest:  Autobiografija Karle Frači na srpskom jeziku, u izdanju Beogradskog festivala igre

„Ovaj dug nastao je usled drastičnog prekoračenja troškova materijala i troškova izrade scenografije za predstavu „Bludni dani Kuratog Džonija“. To prekoračenje desilo se uprkos višestrukim upozorenjima menadžmenta Novosadskog pozorišta. Usled navedenog, dogovoreno je da se honorari isplate naknadno u ratama – dve rate su do sada isplaćene, a treća predstavlja gore navedene iznose“ navodi se u saopštenju.

Iz Novosadskog pozorišta poručuju da je „zastoj u isplatama ostatka duga posledica je niskog prihoda sopstvenih sredstava od prodaje ulaznica za predstavu Bludni dani Kuratog Džonija“

Povezana vest:  Dve knjige Kreativnog centra među prvih pet na konkursu za nagradu Plavi čuperak

„Pomenuti projekat je u kući, od dana premijere do danas, izveden 11 puta, a predstavu je u proseku po izvođenju pogledalo 36, 37 gledalaca (od toga je u proseku bilo prodato oko 24 karte). Ovako mali broj gledalaca posledica je rešenja scenskog prostora predstave (kojim je limitiran broj publike, a takođe postoji problem i sa dislociranjem predstave, odnosno njenim odlaskom na gostovanja), na koji je menadžment takođe upozoravao“ piše u saopštenju.

Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay