Za nešto više od pola godine od premijernog izvođenja monodrama „Knjiga o Milutinu“, Danka Popovića izvedena je čak 49 puta na sceni Zvezdara teatra, kao i na gostovanjima po zemlji i regionu. Nenad Jezdić će se kao Milutin Ostojić pokloniti publici jubilarni, 50. put , 4. juna od 20 časova na Novoj sceni teatra pod zvezdama.

Nakon premijere, koje je simbolično izvedena 11. novembra prošle godine, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, nizalo se skoro 10 izvođenja mesečno „Knjige o Milutinu“, uz rediteljsku pomoć Egona Savina.

Povezana vest:  17. Međunarodni festival pozorišta za decu

Ovaj „duhovni i materijalni testament“, kako ga je opisao Nenad Jezdić, obići će publiku u Valjevu, Čačku, Aranđelovcu, Svilajncu, Pančevu, Novom Sadu, a stigao je i do Slovenije i Maribora.

„Pitam se ko su sad naslednici ovog Milutinovog testamenta. Da li ću ja sad to da umnožim, da li će to da naraste, da li ćemo mi izaći misleniji i smisleniji posle ovog komada i slušanja Milutinove priče, ili ćemo i sto godina posle njegovog stradanja i njegovog života i njegove golgote da i dalje srljamo u nešto što ćemo u predrasudama svojim nazivati sopstvenom golgotom?“, zapitao se Jezdić pred premijeru ovog komada.

Povezana vest:  Nagrada "Stevan Sremac" Ljubici Arsić za roman "Rajska vrata"

Komad je nastao po knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu“, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra je ovu monodramu opisao kao „neverovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove.“

Povezana vest:  Omaž Verdiju povodom 200 godina od rođenja

Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu“ je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj, Egon Savin.

Nakon jubilarnog 50. izvođenja, 4. juna, na repertoaru je još 11, 16. i 19. juna nakon čega se završava pozorišna sezona u Zvezdara teatru.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images