Serijal o Hajduku, jednog od najomiljenijih autora za decu Gradimira Stojkovića, kompletiran je devetim nastavkom „Hajduk po Himalaji“, u kojem novinarka intervjuiše Himalaju o Hajduku.

Po nalogu glavne urednice mlada novinarka treba da nađe Hajduka, njenog bivšeg razrednog starešinu. Ali od pisca Hajduka ni traga ni glasa, pa ona treba da se obrati njegovom nerazdvojnom školskom drugu. Slede intervjui s Himalajom – čovekom koji je prošao s Hajdukom sve poznate i nepoznate avanture, i lepe i strašne, i smešne i one iz kojih izranja pitanje: da li je ovo i poslednja priča o Hajduku?

Povezana vest:  Najveći evropski festival plesa „ImPulsTanz“ 2022

„Hajduk je nestao, nema ga, izgubio se, sakrio od javnosti – to je ideja i srž ove priče“, otkrio nam je Grada Stojković. „Naravno, ko bi najbolje mogao da je ispriča? Himalaja! I tako je nastala knjiga o Hajduku – bez Hajduka. Poslednja u serijalu, baš kako i treba. A gde je to Hajduk? Tu je, vidi on nas, ali mi njega ne vidimo…“

S obzirom na to da je ovo poslednja knjiga iz serijala, pitali smo našeg pisca kako se družio sa Hajdukom.

Povezana vest:  DVE BOJANE U GUARNERIUSU

„Nisam se družio s njim, ja sam ga vodio kroz život, smišljao mu dogodovštine, stvarao mu probleme i terao ga da nalazi rešenja, pa ga uvek slao da se druži sa vama čitaocima. Nisam ništa naučio od svog junaka, ali sam učio i naučio o pisanju takvih pripovesti. Malo ko se bavio upravo načinom pisanja i stvaranja tih knjiga. Jedan je pažljivi kritičar, moj drugar inače, otkrio da je svaka knjiga pisana na poseban način: jedna je klasičan roman, jedna je gotovo scenario, jedna kao triler za klince itd. Eto, to sam ’naučio’ – da pišem onako kako će to goditi čitaocima, to jest da romani budu čitani. I jesu, hvala Bogu, čitaju se. Ništa mi više od toga ne treba. Živimo knjige i ja, još uvek.“

Povezana vest:  Stand up show Neše Bridžisa "Šifra f40.01" u velikoj sali Kombank dvorane 12. marta

Knjigu „Hajduk po Himalaji“, poslednji nastavak serijala o čuvenom Hajduku, možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.