Povodom obeležavanja stogodišnjice rođenja italijanskog kompozitora Rafaela de Banfilda Tripkovića, sinoć je u premijernom izvođenju njegove opere “Colloquio con il Tango” (Razgovori sa tangom) u teatru Mittelcult u Trstu, naslovnu ulogu, sa velikim uspehom tumačila srpska umetnica, primadona Beogradske opere Jadranka Jovanović.

U okviru muzičkog festivala “RdB 100, Raffaello de Banfield”, izvode se četiri koncerta, organizovana je izložba, na programu je i okrugli sto u čast kompozirtora u kome svoje ime uz ostale učesnike upisuje i slavni svetski sopran Raina Kabaivanska.

Centralni deo proslave, predstavlja izvođenje opere „Colloquio con il Tango“, sa Jadrankom Jovanović u glavnoj ulozi.

Povezana vest:  Kokan Mladenović o mjuziklu "Zona Zamfirova"

Prihod od ulaznica sa premijere opere „Colloquio con il Tango“ 1. juna 2022. godine, u teatru Mittelcult, u Trstu, namenjen je Fondaciji za pomoć starim licima, koju je osnovao de Banfild. Premijernom izvođenju ove izvanredne savremene opere, koja govori o sudbinu jedne unesrećene umetnice, prisustvovao je i značajan broj Srba iz Trsta.

Publika je sa velikim odušeljenjem i dugim aplauzima, nagradila sjajnu interpretaciju Jadranke Jovanović, a sa njom i ostale izvođače.

Povezana vest:  Od sutra u prodaji nova knjiga Ivana Ivačkovića „Pisma iz Tajnog grada"

„Izuzetno sam počastvovana i sa najvećom radošću uvrstila sam novi lik Carmen Gloria, u svoju bogatu biografiju, po svemu posebnog i izuzetnog kompozitora Rafaela de Banfilda, koga sam i upoznala na početku svoje karijere pevajući u teatru Verdi, gde je on dugi niz godina bio direktor“ kazala je Jovanović povodom premijere.

„Razgovor sa tangom” je lirski portret glumice Carmen Gloria, tekst Carlo Terron, muzika Raffael de Banfield, u verziji za klavir i dva glasa, režija Tommaso Tužoli, scena Pier Paolo Bisleri, kostimi Chiara Barićello, tango plesač Samuele Fragiacomo, tenor Andrea Binetti i mecosopran Jadrankom Jovanović u glavnoj ulozi, uz klavirsku pratnju Elia Macri, u produkciji Golden Show teatra čiji je umetnički direktor Allesando Gilleri.

Povezana vest:  Intermedijska izložba „Mlečni put – umetnost, vreme, prostor“ na više lokacija u Novom Sadu

Baron Rafael de Banfild Tripković, po rođenju Britanac, predstavlja veoma važnu ličnost u kulturnoj istoriji Trsta i Italije.

Bio je kosmopolita, čovek evropske kulture, poliglota, kompozitor i bivši predsednik nekadašnje Tripković grupe.

Negovao je posebnu naklonost prema srpskim umetnicima i kulturi, a jednim delom svoje porodice vodi poreklo i sa Balkana.