Poseban program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture “Good Urban Life / Dobar Urbani Život”, posvećen urbanim intervencijama koje se tiču gorućih pitanja gradskog života, ove godine održava se od 11. do 18. juna na više lokacija u Beogradu.

Nakon prošlogodišnjeg okruglog stola koji je uspešno održan u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici s različitim obrazovanjem, iskustvom i interesovanjima vodili diskusiju na temu Dobrog urbanog života (Good Urban Life), akcije iz ovogodišnjeg programa imaju za cilj da sprovedu urbane intervencije koje se tiču gorućih pitanja.

Ovogodišnje izdanje Good Urban Life izlazi iz zatvorenog prostora kako bi zaronilo u urbano tkivo ulica, šuma, gradskih parkova, igrališta i ostalih javnih prostora. Zajedno sa partnerima koji su već bili uključeni u prethodno izdanje, kao i sa novim partnerima, realizovaće se više interaktivnih formata na nekoliko lokacija u Beogradu. Ove akcije će odgovoriti na odabrane goruće teme koje su relevantne za kvalitet i iskustvo javnog urbanog života. Prijave putem sajta BINE su obavezne, na pojedinačnim stranicama svake od najavljenih Good Urban Life akcije. BINA tim poziva sve zainteresovane za ove programe da se spreme za aktivno učešće i adekvatno opreme uz sportsku obuću, flašicu vode, kačket ili kapu, i sve ostalo što je potrebno za udoban boravak na otvorenom.

Povezana vest:  „Fajront u Sarajevu" štampan u 60.000 primeraka

U subotu, 11. juna od 11 časova na uglu Rajićeve i Knez Mihailove ulice biće organizovana akcija “Pejzaž gradskih ulica” na kome učestvuju Ljiljana Radošević (Street Art Belgrade), Jasna Bratičević (Centar za integraciju mladih), i Vanja Puškar (New Balkan Cuisine).

Za nedelju, 12. jun od 10h u planu je akcija “Humano-prirodno-urbano” koju vode Aleksandra Šević (Zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd) Ružica Sarić (BINA), Biljana Ćulafić (Centar za edukaciju, psihoterapiju i traumu Modus Vivendi System), Marko Mihailović (Beogradski trkački klub), i Sanja Šovran (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu). Okupljanje je u Zvezdarskoj šumi na poslednjoj stanici autobusa 65.

Povezana vest:  Nacionalni balet Španije stiže po prvi put u Beograd

Za utorak i sredu 14. i 15. juna zakazana je akcija “Briga o zapuštenom” – zajednička studentska radionica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, TU Wien i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. Mentori su Jelena Brajković, Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu), David Calas (Studio Calas Beč, GIU Berlin), Sabine Knierbein, Dragana Damjanović, Emanuela Semlitsch, Stefan Mayr, Predrag Milić (TU Beč). Program se održava na lokacijama Ambasade Austrije, Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca.

U sredu, 15. juna od 18 časova biće organizovana akcija “Digitalne interakcije” u Novoj iskri, na kojoj učestvuju Nana Radenković (Nova Iskra), Danka Milenković (Naučno-tehnološki park; Beeamond tim) i Nikola Stanojević (SOMA tim).

Poslednja ovogodišnja Good Urban Life akcija “BINA & Silosi play day” na programu je u subotu 18. Juna od 11h u Silosima Beograd (Dunavski kej 46). Učestvuju Anastasija Ćetković (Silosi), Jelena Brajković, Zoran Đukanović, Sanja Momčilović i Milena Ivković (Placemaking Western Balkans); Dragan Tomašević (Savez za rekreaciju i fitnes Srbije), Stanko Rajić (Beogradsko Udruženje pčelara), Kristijan Molnar (DJ).

Povezana vest:  Suze, smeh i aplauzi sinoć na premijeri predstave „Najusamljeniji kit na svetu”

Program obuhvata pet ključnih tema koje se odnose na urbano područje: ZDRAVLJE (očuvanje zdravlja), BRIGA (briga o životnoj sredini i ljudima), PROIZVODNJA/POTROŠNJA HRANE U GRADOVIMA (potražnja za hranom), IGRA (razigrana interakcija) i DIGITALNOST (digitalno proširenje i primena). Ovim gorućim temama BINA se bavi se uključivanjem javnosti kroz različite oblike delovanja, kroz performanse i radionice u odabranim prostorima.

Kustosi programa su dr Jelena Brajković, master inženjer arhitekture, i dr David Kalas, vanredni profesor arhitekture. Jelena Brajković je naučni saradnik na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njene osnovne oblasti istraživanja jesu biofilični i regenerativni dizajn, kao i novomedijska arhitektura – proširene sredine u arhitekturi i fluidna polja na preseku prirodih, naučnih, tehnoloških i kulturnih aspekata.  David Kalas je arhitekta, urbanista, ruralista, kustos i direktor multidisciplinarnog kreativnog biroa „Studio Calas“ u Beču. On deluje između zamagljenih granica urbanog dizajna, ruralnog duha, arhitekture, kulture i umetnosti, negujući pristup na više nivoa.