Goran Rakić, slikar koji je na umetničkoj sceni Srbije prisutan još od kraja osamdesetih godina, predstaviće se beogradskoj publici samostalnom izložbom u galeriji Kvart, u periodu od 20. do 30. juna 2022. godine.

Rakić predstavlja najnoviju seriju slika na velikim formatima, u kojoj sintetiše svoja dosadašnja iskustva – od crteža, monohromije, kolorita. Važnu odrednicu u razumevanju samog umetnikovog postupka čine nazivi radova (Dvoje, Kišni dan, Kola doktora Kostića, Nagoveštaj Vetra…).

Goran Rakić je slikar koji pripada generaciji umetnika koja stupa na scenu krajem osamdesetih godina prošlog veka, predstavljajući se samostalnim izlaganjem. Period u kome stasava kao mladi autor, obeležila je pojava nove slike. Karakteristika ovog slikarstva je i ta da ono potpuno zanemaruje staru podelu na prezentativno (nefigurativno) i reprezentativno (figurativno).

Povezana vest:  Jedan kupac za gotovo ceo tiraž nove Murakamijeve knjige

’’Ekpresivnost je posledica vizuelnog i emotivnog doživljaja stvarnosti u duhovitom i pronicljivom umu autora. To nije ona nerazumna i neukrotiva bujica nagona, već veoma znalački izbalansirana kompozicija sačinjena od misli, boja i linija, gde svaki potez ima svoje mesto, sve je postavljeno sa merom koja odiše harmonijom’’ – kaže kustoskinja, Ksenija Marinković, u Rakićevom katalogu.

Ovu izložbu slika Gorana Rakića čini izbor od četrnaest radova,  koji će publiku osvojiti na prvi pogled svojim koloritom i velikim formatom.

Povezana vest:  Predstava “Demokratija” u BDP: Gorak smeh za publiku

Izložba traje do 30.juna.

Organizoator je Galerija Kvart, koja se nalazi se na adresi Bulevar Vudroa Vilsona 12 (TC Galerija)

O autoru

Goran Rakić je rođen 22. februara 1956. godine u Kragujevcu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Sara- jevu 1986. godine, u klasi profesora Milivoja Unkovića, odsek slikarstvo. Postdiplomske studije je zavrsio
u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Živojina Turinskog 1991. godine. Član je Udruženje likovnih umetnika (ULUS) od 1987. Bio je zaposlen kao redovni profesor na FILUM-u u Kragujevcu. Živi u Kragujevcu.

Povezana vest:  Na otvaranju Grada teatra, 10. jula, "Kosa" Ateljea 212

Od 1988. godine do danas imao je blizu trideset samostalnih izložbi, širom Srbije i Jugoslavije, a izlagao je i u Parizu i Vašingtonu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama kao i u muzejima.