Predstava „Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, obeležiće 17. novembra (19:30) na Velikoj sceni značajan jubilej – deset godina od premijere.

U fokusu komada je sentimentalna i veoma realistična ljubavna priča o nesrećnoj i na smrt bolesnoj pariskoj kurtizani Margariti Gotje u koju se zaljubljuje Arman Dival, mladić iz ugledne porodice.

Ovo je u Narodnom pozorištu sedma postavka tog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a kojeg je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine.

Povezana vest:  30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica od 17. do 22. septembra

Reditelj Radivojević ocenjuje da se uspeh ove predstave ogleda u tome što publika voli melodrame, kao i kvalitetna i poznata književna dela, što, prema njegovom mišljenju, „Dama s kamelijama“ svakako jeste.

„S druge strane, predstava je veoma važna zato što pokreće neka suštinska pitanja na koja bi, svako pojedinačno, trebalo da pronađe odgovor i razlog zašto u životu nešto radi na ovaj ili onaj način“, smatra Jug Radivojević.

Povezana vest:  Premijera predstave "Čovek, zver i vrlina" 20. februara

Glavne uloge poverene su Mariji Vicković i Joakimu Tasiću, a u podeli će biti i Nebojša Kundačina (Žorž Dival), Stela Ćetković (Pridans), Vaja Dujović (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Bogdan Bogdanović (Gaston Rije), Ivan Bosiljčić (Grof de Žire), Milena Đorđević (Nišeta), Vladan Gajović (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).

Specifičan autorski pečat „Dami s kamelijama“, koju je do sada na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu videlo oko 35.000 gledalaca, dali su i Željko Hubač (autor adaptacije), Spasoje Ž. Milovanović (dramaturg), Boris Maksimović (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf) i Kornelije Kovač (kompozitor).

Povezana vest:  Novo priznanje za Dejana Aleksića

Predstava je premijerno izvedena 1. oktobra 2013. godine, u čast Mire Stupice,  nekadašnje prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu i najbolje glumice 20. veka.