Noć knjige istrajava u misiji širenja kulture čitanja. Još jedna manifestacija, 26. po redu, održaće se predstojećeg vikenda od 17. do 19. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u 33 grada u Srbiji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs pod pokroviteljstvom Eurobank Direktna.

Tim povodom u knjižari Delfi SKC održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Dragan Velikić, jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, Ivana Misirlić, urednica u Laguni i Zoran Penevski, pisac i urednik književnosti za decu u Laguni.

Čitaocima će biti dostupno više od 50.000 naslova – hitova domaće i svetske književnosti, sjajan gift program i odličan izbor naslova na engleskom jeziku.

I ove godine pripremamo fantastične popuste do čak 40% i sjajne poklone!

Popusti na Lagunina izdanja: za kupovinu jedne knjige 25%, za dve knjige 30%, za tri knjige 35%, a za četiri ili više knjiga 40%

Povezana vest:  OTVARANJE IZLOŽBE „POZORIŠNI PLAKAT FERENCA BARATA“ 12. OKTOBRA

Na knjige drugih izdavača koji su se priključili Noći knjige, strana izdanja i gift asortiman važiće popust od čak 20%.

Za Noć knjige nema granica! Poručivanjem putem sajtova laguna.rs i delfi.rs knjige su dostupne čitaocima u celom svetu.

Isporuka će biti besplatna za sve porudžbine preko sajtova laguna.rs i delfi.rs na teritoriji Republike Srbije, uključujući i Kosovo. Povlašćena cena isporuke DHL-om za porudžbine preko sajta delfi.rs u toku trajanja manifestacije za teritoriju Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Urednica u Laguni Ivana Misirlić posebno je preporučila knjige koje izlaze specijalno za Noć knjige: „Snažna i potresna, knjiga ’Nebeska dvorišta’ je priča o životu, lepoti i stradanju koja se drži vrednosti o kojima njen autor vladika Grigorije govori kad god uzme reč. Knjigom ’Panonski admiral’, emocionalnim vodičem kroz diskografiju Đorđa Balaševića, novinar i pisac Ivan Ivačković iskazao je dubok naklon ne samo prema umetnosti ovog velikog pesnika naših duša već i njegovom civilizacijskom angažmanu. ’Grand hotel Evropa’ Ilje Leonarda Fejfera je maestralni roman o potrazi za ličnim identitetom i identitetom Starog kontinenta.“

Povezana vest:  Ruski carski balet u SC

Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu Zmajevih dečjih igara pripala je Zoranu Penevskom, pa su njegove knjige za decu i mlade uvek dobar izbor, „Sara i zaboravljeni trg“, serijal „Okean od papira“, „Selena se budi“ i druge.

Kao urednik izdanja za decu, Penevski je preporučio novo izdanje ilustrovane trilogije o Stefanu Nemanji „Senka i san“, koju su napisali Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković, zatim „Bajku o Bajalicama“ Vojislava Todorovića i nove knjige iz serijala „Loši momci“.

Na konferenciji povodom Noći knjige Dragan Velikić, kao jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, istakao je značaj prevoda na velike svetske jezike: „Autor malog jezika uvek na druge jezike dolazi preko postignutog uspeha na nekom velikom jeziku bilo da je to francuski, engleski ili nemački“. Velikić se osvrnuo i na nedavni uspeh na festivalu u Francuskoj i na naslovnu stranu Monda ističući značaj dobrog prevoda Marije Beanovske na francuski.“

Povezana vest:  Završnica trilogije "Vreme zla" Dobrice Ćosića u prodaji od 5. juna

Što se tiče novog izdanja romana „Hamsin 51“, Velikić je istakao da je ta knjiga, objavljena 1993, prošla „ispod radara“ iako je bila u najužem izboru za Nina, pa je ovo prilika da čitaoci nadoknade propušteno.

Veliki broj pisaca družiće se sa čitaocima tokom Noći knjige, a manifestaciji su se pridružile i brojne biblioteke širom Srbije.

Pripremite spiskove na vreme i budite deo još jedne Noći knjige! Pokloni prijatelja manifestacije vas očekuju uz svaku kupovinu u knjižarama.