Prethodnog vikenda, otvorena je izložba ‘’Krug’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević  iz Sremske Mitrovice.

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na 9. Bijenala u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu. 

Slika je monumentalnih dimenzija, 208  x 160cm, rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.

Foto: Milan Maričić/ATA Images

Ispred ulaza u Modernu galeriju Beograd mnogobrojne posetioce je dočekao crveni MGB kabriolet, koji je Vozarević kupio od prodate slike, i koji je vozio Beogradom te 1967.godine. Pored slike koja zauzima dominantnu poziciju u galeriji, predstavljena je i važna(arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika, koja je prisustvovala i otvaranju ove značajne izložbe.

Povezana vest:  Baletski pedagog Emiliano Pikoli drži majstorski kurs u Beogradu

’’Krug’’ je svoje prvo predstavljanje imao na Bijenalu u Sao Paulu u sastavu selekcije Jugoslavije, gde su pored Lazara Vozarevića, učestvovali još i Jagoda Buić i Edo Murtić,

’’Slika  ’’Krug’’  Lazara Vozarevića, pripada poznom, tzv. “postenformelnom periodu“ Vozarevićevog opusa, spada među njegova remek-dela, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu upotpunila predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka’’.- navodi istoričar umetnosti prof.dr Ješa Denegri.

Izložbu prati bogato ilustrovana publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd Vojislav Noveski.

Povezana vest:  Novi naslovi za tinejdžere u Vulkan izdavaštvu

Autori publikacije i izložbe posebnu pažnju posvećuju najvećoj smotri umetnosti na Američkom kontinentu, IX bijenalu u Sao Paulu gde je slika i izlagana. Na bijenalu su učestvovali umetnici iz 61 države, njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela. Zanimljiv podatak je da su upravo na tom bijenalu SAD nastupile sa najznačajnijim slikarima tog vremena. Neki od njih su i Endi Vorhol (Andy Warhol), Edvard Hoper (Edward Hopper), Roj Lihtenštajn (Roy Lichtenstein), Džasper Džons (Jasper Johns), Robert Raušenberg (Robert Rauschenberg),Tom Veselman (Tom Weselmann), Džejms Rozenkvist (James Rosenquist), Robert Indiana (Robert indiana), Nezbit Louvel (Nesbitt Lowell) i mnogo dirugi…

Povezana vest:  Biće premijera i u novoj pozorišnoj sezoni

Pored njih učestvuju Jugosloveni, Jagoda Buić i Edo Murtić, dok Veliku Britaniju predstavljaju Dejvid Hokni (David Hockney) i Vilijem Turnbal (Wiliam Turnbull). Među poznatim učesnicima ovog Bijenala u Sao Paolu su i Francuzi, Sezar (César Baldaccini) i Alen Žake (Alain Jacquet) , kao i Italijan Mikelanđelo Pistoleto (Michalangelo Pistoletto).

Tokom trajanja izložbe  ‘’KRUG’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, a prvo najavljeno vođenje je u subotu, 25.juna 2022. godine u 13 časova.

Radno vreme Moderne galerije Beograd  je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

Beograd, Strahinjića Bana 8

www.modernagalerijabeograd.com

Foto: Milan Maričić/ATA Images