Sinoć je u prisustvu brojnih ljudi iz javnog i kulturnog života Beograda, u  galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA, otvorena izložba  I Don’t Eat Flowers, španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara (Daniel García Andújar) i estonske umetnice Marge Monko.

’’U izložbenom prostoru Hestije su po prvi put zajedno predstavljena dela dvoje umetnika koji pripadaju različitim kulturnim kontekstima. Izložba se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena.’’ – kaže, Anja Obradović Bourrellis, kreativna direktorka galerije Hestia

Povezana vest:  Prvi roman Nebojše Romčevića - Letnji dan po podne

I Don’t Eat Flowers je naslovljena po istoimenom umetničkom delu Marge Monko (2009/2011). Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na recidiv, odnosno ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

Povezana vest:  O modi i Bernatu Klajnu u nastavku ciklusa tribina o Jugoslaviji

U opusu oboje umetnika upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka – prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora – ukazuje na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju.

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji.

Izložba ‘’I Don’t Eat Flowers’’ traje do 11.septembra 2022. godine, i tokom naredna tri meseca, galerija će organizovati različite programe, stručna vođenja i razgovore sa umetnicima.

Povezana vest:  Premijera plesne predstave Grand Hotel pomera se za 1. april

Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9.