Izložba „Lepota velikog formata“  kojom kompanija GRAFIX obeležava 30 godina postojanja, dostupna je od danas, 28. avgusta do 9. septembra 2023. godine u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 30, Beograd).

Publika će biti u prilici da vidi radove naših priznatih i internacionalno poznatih savremenih umetnika, Leonore Vekić, Milorada Miće Stajčića, Simonide Rajčević, Miška Pavlovića, Nikole Radosavljevića, Vladimira Lalića, Zdravka Joksimovića, Marine Marković, Gorana Delića, Jovanke Jelić Mladenović, Lidije Živković, Miše Obradovića, Vladimira Kovača, Anite Milić, Dragane B. Stevanović, Mire Odić, Martina Erdeša, Ivane Živić, Jelene Jelače i Lee Embeli.

Radovi koji su predstavljeni na izložbi, izabrani su delom na konkursu koji je bio otvoren od 8. decembra 2022. do 20. januara 2023. godine, a jedan broj umetnika učestvuje po pozivu selektora. Autori najboljih pet radova biće proglašeni  4. septembra, a nagrađenim autorima pripašće i novčane nagrade.

Povezana vest:  JOVAN KOLUNDŽIJA NA DANIMA KULTURE BEOGRADA-SRBIJE U SANKT PETERBURGU

Likovna umetnica i kustoskinja Katarina Stanković Bjegović, ovim povodom je istakla: „Ova izložba predstavlja ne samo spoj značajnih umetničkih imena već i ključan korak ka budućnosti umetnosti. Povezivanje sa digitalnom štamparijom Grafix omogućava nam da istražujemo nove horizonte kreativnosti i pružamo podršku umetnicima na jedinstven način. Osnivanje kolekcije finansiranjem i produkcijom digitalnih umetničkih dela otvara vrata ne samo novim izrazima već i demokratizaciji umetnosti. Ova inicijativa ima značajan uticaj na razvoj kulture društva, podržavajući vizuelno stvaralaštvo, omogućivši im rasterećenost po pitanju finansiranja, tehnike/tehnologije i formata i inspirišući naredne generacije umetnika da preispitaju granice tradicionalnih formi umetnosti. Zaista se nadam da će ukupno društvo prepoznati koliko je Grafix, proslavljajući svoj tridesetogodišnji jubilej, na ovako kreativan način, dao primer koji svakako treba slediti.“

Povezana vest:  Predstavljanje knjige "Čovek po meri šinjela" održano u Palati umetnosti Madlena

Tokom proteklih šest meseci, umetnici su zajedno sa saradnicima iz kompanije Grafix prošli kroz izazovan i kreativan proces stvaranja radova od neuobičajenih materijala, sa najsavremenijim tehnikama izrade i obrade, potpuno nesputani formatom i budžetom za produkciju rada. Rezultat je jedna nesvakidašnja izložba koja će pomeriti granice produkcije i načina viđenja savremene štampe ovom prilikom u službi umetničkog stvaralaštva.

Povezana vest:  „Emocionalni vampiri" u prodaji od petka, 13. februara

„Ovo je projekat od izuzetnog značaja za kulturu u Srbiji. Jedna kompanija, koja postoji već 30 godina je stavila sve svoje resurse na raspolaganje značajnom broju umetnika. Ovde je veza između komercijalnog i umetničkog sektora realizovana sa izuzetnim rezultatima i Grafix je time dao primer da svaka kompanija koja ima mogućnosti treba da se oduži društvu kroz negovanje najvažnijeg segmenta – kulture“, rekla je direktorka Noći muzeja Ana Petrović, organizatorka ove izložbe.

Radno vreme Salona Muzeja grada Beograda tokom trajanja izložbe je od 12 do 20 časova.