Izložba „Nova religija“ britanskog umetnika Dejmijana Hersta svečano je otvorena večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu i trajaće do 14. oktobra.

Kako je saopštio Britanski saveta (British Council), reč je o izložbi jednog od najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade.

izložbu je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je naveo da je prilika da se u MSUV predstavi umetnost Hersta posebna privilegija i način da se izbrišu granice jezika i kultura i „generiše univerzalna duhovna struktura otvorena za sve izazove današnjice“.

Povezana vest:  Glumica Dženifer Lorens se udala za trgovca umetninama Kuka Maronija

„Herst je zaista različit i drugačiji. I da je samo takav, to bi bio dovoljan razlog da obratimo pažnju ne samo na njegova dela, već i na način na koji komunicira sa svetom i danas sa nama u Srbiji“, dodao je Mirović.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif podsetio je da je Dejmijan Herst jedinstvena pojava u savremenoj kulturi.

„Njegova dela na jedinstven način istražuju i preispituju sisteme savremenih verovanja i shvatanja. Zato su ona često predmet debata i diskusija, divljenja, ali i kritike – i ja se, kao veliki ljubitelj umetnosti, sa zadovoljstvom u njih upuštam. To je smisao savremene umetnosti i zato je Herst jedan od najaktuelnijih umetnika savremene britanske i svetske scene“, rekao je Kif.

Povezana vest:  Narodno pozorište iz Beograda sutra na Ohridskom letu

Direktorka MSUV Sanja Kojić Mladenov objasnila je da je izložba postavljena kao celina sa 44 grafike i četiri skulpture koje čine „Novu religiju“, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“.

„Nova religija“ je nastala kao rezultat saradnje Dejmijana Hersta i istaknutog londonskog galeriste Pola Stolpera 2005. godine. Premijerno je predstavljena u Londonu u galeriji Pol Stolper. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banja Luci i Skoplju.

Povezana vest:  Ruski carski balet u SC

Projekat realizuje Britanski savet u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper, a izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.