centrifuga_erste

Petu godinu zaredom, Erste Banka i BCIF raspisuju Centrifugu – program donacija kulturi u lokalu

Erste Bank a.d. Novi Sad i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), već petu godinu zaredom, raspisuju konkurs za dodelu donacija u oblasti kulture „Centrifuga 2011“. Omladinske organizacije i neformalne grupe mladih iz 40 mesta u Srbiji do 11. maja mogu da se prijave za donacije u iznosu do 400 hiljada dinara, koje obezbeđuje Erste Banka.

Tekst konkursa i prijavni formular nalaze se na portal www.Superste.net, koji je Erste Banka pokrenula radi podrške mladim ljudima da se okupe, upoznaju i razmenjuju iskustva. Na istom mestu je dostupan i kompletan spisak mesta iz kojih se primaju prijave. Sve informacije i formulari dostupni su i na sajtu BCIF-a: www.bcif.org.

Povezana vest:  Tešnjarske večeri u Valjevu od 5. avgusta

„Erste Banka je tokom prethodnih godina u okviru Centrifuge podržala 27 projekata iz 20 gradova Srbije, ukupnim ulaganjima koja premašuju 115.000 evra. Veoma smo ponosni što je na ovaj način kulturna mapa Srbije proširena i obogaćena sadržajima koji doprinose daljem razvoju lokalnih zajednica”, rekla je Andrea Brbaklić, direktorka Službe komunikacija Erste Banke.

Balkanski fond za lokalne inicijative je partner Erste Banci od početka Centrifuge. „Podrška inicijativama mladih da u manjim sredinama afirmišu svoju kreativnost i realizuju ideje koje pokreću važna pitanja za njihovu generaciju predstavlja naš doprinos kreiranju kulturne omladinske politike Srbije. Najuspešniji nagrađeni projekti su bili nastavljeni uz podršku lokalnih vlasti, čime su promovisani mladi talentovani autori i postaknuto uključivanje u savremene kulturne tokove“, izjavila je programska direktorka BCIF-a Tanja Bjelanović.

Povezana vest:  Švedska akademija neće dodeliti Nobela za kniževnost zbog skandala

Projekte koji će dobiti donacije u iznosu do 400.000 dinara odabraće Odbor za dodelu donacija, koji čine: Ana Sofrenović, glumica, Gordan Paunović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Fonda B92, Dimitrije Tadić, savetnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture republike Srbije, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograd, Branislav Ivin, predsednik Upravnog odbora BCIF-a i Mirjana Šakić iz Sektora komunikacija Erste Banke.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama -  SEDAMDESET GODINA NOVI

„Centrifuga“ je pokrenuta 2007. godine, kao program kulturne decentralizacije kojim se, putem donacija u oblasti kulture u lokalu, podstiče aktivizam mladih od 15 do 30 godina i pokretanje kreativnih kulturnih sadržaja u manjim sredinama. Sredstva su namenjena omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se bave ovim pitanjima, a program obuhvata sva mesta u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim teritorija gradova Beograda, Niša i Novog Sada. Centrifugu, putem pisma podrške, i ove godine podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.