afrikanac-korice

Novi roman Dušana Miklje Afrikanac u izdanju Lagune

Miklja je autor je zbirki priča Sultan od Zanzibara, Kosmopolitske priče, Bilo jednom u Beogradu, Hronika nastranosti, kao i njenih proširenih izdanja Dranje dabrova i Uloga jelovnika u svetskoj revoluciji, romana Judina posla i Krpljenje paučine, putopisno-esejističke prose Crni Sizif, Trbuh sveta i Putopisi po sećanju. U izdanju naše izdavačke kuće, objavljen je putopis Put u Adis Abebu, kao i romani Kraj puta i New York, Beograd koji je ovih dana premašio cifru od deset hiljada prodatih primeraka. Napisao je i više publicističkih dela, istorijskih hronika, radio-drama i scenarija.

Povezana vest:  Premijera predstave prema pričama Doroti Parker u JDP-u

U novom romanu Afrikanac čitalac zaranja u jedan fantastičan svet u kome su književni junaci carevi i predsednici, princeze i vračevi, pesnici i avanturisti, gerilci i ambasadori, svet koji vrvi od mitomana, erotomana, srebroljubaca i međunarodnih licemera, među kojima ima i ličnosti koje su obeležile možda najuzbudljiviju epohu savremene afričke istorije. Prvi put posle Rastka Petrovića, u stvari, o „crnom kontinentu“ na prisan i gotovo ispovedan način svedoči pisac koji je u Africi živeo više godina.

Povezana vest:  Jack Dimich u KC Gradu: Monodrama Oj, živote! ponovo pred beogradskom publikom

Pustolovine koje se od onih u pikarskom romanu razlikuju jedino po tome što su stvarno doživljene idealno odgovaraju živopisnom ambijentu „crnog kontinenta“: visoke planine, široke reke, prašume, jezera velika kao mora…

U Afrikancu se pokreću i značajna mitološka, antropološka, pa i filozofska pitanja o pokidanim vezama savremenog čoveka ne samo sa svojom prošlošću, već i sa prirodom, o različitoj strukturi znanja, o lažnoj humanosti „dobrotvoraca“ i nadmenosti osvajača i, najzad, o samom smislu razvoja čovečanstva.

Povezana vest:  Dobrodošli u Nonseum, muzej bezvezarija

Kao da ste usred Afrike, ošamutiće vas boje i mirisi – nećete biti sasvim sigurni da li o njoj čitate ili je udišete!

Prema oceni recenzenata reč je o neobičnom književnom delu koje se čita sa lakoćom i uživanjem ali iz koga se takodje o tajanstvenom kontinentu i njegovim predelima, ljudima, mitovima i običajima može mnogo saznati.