Druga knjiga Seoba objavljena je 1962. godine. Dakle, ove godine navršava se tačno šezdeset godina od njenog prvog objavljivanja, a ona i danas predstavlja jedno od najznačajnijih dela i Miloša Crnjanskog i srpske književnosti XX veka.

U središtu ovog romana nalazi se priča o seobi Srba iz Austrije u Rusiju. Miloš Crnjanski je tu priču ispričao prikazujući život četvorice braće Isakoviča, ali je pri tome osvetlio portrete raznolikih likova i slika koje su obeležile srpsku i svetsku istoriju. U ovoj knjizi sudbina naroda odrediće sudbinu pojedinca, pa tako i Pavla Isakoviča, junaka koji je u svim svojim lutalaštvima nazirao na horizontu titravu svetlost daleke zemlje Rusije, simbola lepšeg sveta i utehe.

Povezana vest:  Sanjari u Teatru Bojan Stupica nakon gostovanja u Beču

Selidbe njegovih sunarodnika, koje su se, u početku, činile kao oluje, koje čitave oblake lišća podižu, pretvarale su se u bekstvo pojedinaca, bedno.

„Celokupna kritička recepcija ovog romana Miloša Crnjanskog bila je određena stavom o anahronosti svega što se razilazi sa modernošću. Upravo takvo kritičko predrazumevanje pokazuje koliko je Druga knjiga Seoba išla mimo svog vremena, stazama nesavremenosti, da se u nadolazećem vremenu roman Crnjanskog otkrije kao pripovedno jezgro u kome živo pulsiraju istorija i vreme – po rečima Nikole Miloševića kao ‘najbolja knjiga srpske proze, koja se može meriti sa najvećim delima svetske literature’.“ – Milo Lompar

Povezana vest:  Kejti Holms uručuje Tonije

„Druga knjiga Seoba obuhvata mnogo više događaja. Tema Seoba, tragične okolnosti pojedinca i celog naciona, sada dolazi do punog izražaja. Armija i seljaštvo su u neprekidnom previranju. Mnogo je više likova a samim tim i mnogo više ljubavi, smrti, mržnje, mnogo više pokreta i tragičnih životnih događaja.“ – Miloš Crnjanski

Drugu knjigu Seoba iz Vulkanove edicije Tragovi možete potražiti na sajtu vulkani.rs ili u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Povezana vest:  Počinje prodaja karata za devetu Noć muzeja