Izložba „Šta nam je važno!“ koja se bavi različitim pogledima na kulturno nasleđe biće predstavljena u Entnografskom muzeju u Beču od 9. septembra do 30. oktobra 2022. godine.

Bilo da su umetnička dela, arhitektura, običaji ili zanati u pitanju svako društvo se definiše i kroz svoju kulturnu prošlost. Mišljenja o tome šta se danas naziva kulturnim nasleđem se razlikuju i izazivaju kontroverze. Jedan od primera je debata oko spomenika gradonačelniku Beča s početka 20. veka Karlu Lugeru poznatom po antisemitskoj politici. Spomenik je podignut 1926. godine i nalazi se na trgu Karla Lugera u Beču. Tokom 2020. i 2021. godine sve intezivnije se tražilo uklanjanje spomenika i preimenovanje trga, a na spomeniku su ispisani grafiti „sramota“ (nem. „Schande).

Povezana vest:  Novi roman Ramona Kamposa Draguljar može biti vaš već danas

Izložba okuplja 18 umetničkih pozicija koje postavljaju pitanja o kulturnom nasleđu i doprinose ponovnom pregovaranju oko definisanja istog. U pitanju je uzoran, nereprezentativan izbor pozicija koje menjaju, ističu i kritikuju društvene vrednosti i otvaraju prostor za diskusiju. Radovi daju predloge šta se smatra dostojnim očuvanja, uspostavljaju aktuelne konflikte, radikalno subjektiviraju nasleđe i rasvetljavaju takozvano teško nasleđe. To uključuje fašističko nasleđe, pljačku umetničkih dela i kolonijalizam.

Povezana vest:  Knjiga za one koji brinu o svom zdravlju: Ishrana zapisana u genima

Kulturno nasleđe više ne određuje tradicija, o njemu se mora iznova pregovarati, ako želi da bude što inkluzivnije i da na taj način formira identitet. Među umetnicima koji učestvuju u izložbi su Muhamet Ali Baš, Rikarda Dencer, Karola Dertnig, Gregor Eldarb, Vasilena Gankovska, Andres Ramierz Gavirija, Nilbar Gureš i mnogi drugi.

Volkskundemuseum

Foto: Stefan Lux

Povezana vest:  Neverovatni popusti na Vulkanovom sajmu knjiga od 18. do 24. oktobra širom Srbije