DO izlozba KonstrukcijaIzložbom Dragane Ognjenović završavaju se moderni FLUizmi

U okviru šestog letnjeg programa Galerije FLU pod motom „Leto na asfaltu – Moderni FLUizmi“, koji je posvećen modi, večeras će biti otvorena završna izložba u okviru FLUizama, a svoje radove će predstaviti modna dizajnerka Dragana Ognjenović.
U ranijoj izjavi kustos Galerije FLU i autorka projekta Letnjeg programa Jelena Spaić rekla je da nakon tema prethodnih godina posvećenih izučavanju veza između muzike, stripova i likovnosti, buke i tišine, percepcije, šesti Letnji program FLUizmi predstaviće vezu mode i likovnih umetnosti.
„Odabrala sam autorke koje su završile Likovnu akademiju ali su napravile prekoračenje, život ih je odveo u drugo polje, modu, počev od Dragane Ognjenović koja je svoju delatnost proširila i na dizajn“, izjavila je Spaić.
Letnji FLUizam „odenut“ je citatom Virdžinije Vulf iz „Gospođe Dalovej“ – „Čovek izmišlja bolji deo života, time što izmišlja sebe“.
Šesti FLUizmi otvoreni su 19. jula izložbama Mirjane Radojičić u Izlogu FLU „Nepodnošljiva lakoća posedovanja“ i predstavljanjem brenda „Kora Leone“ dve autorke Ivane Ivković i Ljiljane Šunjevarić Arbajter u Galeriji FLU.
Od 30. jula u Galeriji FLU Sonja Kićević Marunić predstavila je svoj brend „Nikita Denmark“, Ana Ljubinković izlagala je svoje radove od 15. do 28. avgusta, a izložba Ognjenovićeve pod nazivom „Construction“ (Konstrukcija) trajaće do 10. septembra.
Nakon ovih izložbi počinje redovan rad Galerije FLU koja je prevashodno posvećena studentima, doktorantima, onome što nastane tokom redovne nastave na FLU.
Letnji program osmišljen je kako bi bila popunjena praznina koja je nastajala početkom letnjeg raspusta. Zato je ovaj program lakši, komunicira sa širom publikom, a ne samo onom stručnom.
Na ovogodišnjim šestim FLUizmima publika je uživala u spoju modne i likovne scene, u radovima autorki kojima su moda i umetnost neodvojivi i koje su pokrenule neke od tema: Da li je moda umetnost? Da li je funkcionalnost odvaja od čistog estetskog? Kada jeste, a kada nije umetnost? Da li postoji granica između mode i umetnosti?

Povezana vest:  Novogodišnji koncert Milenkovića i Gudača Sv.Đorđa