Posle knjiga „Pogledaj što je mačka donijela“ i „Čudo u Poskokovoj Dragi“, u Laguninu ediciju „Bez prevoda“ stiže još jedna knjiga Ante Tomića – „Što je muškarac bez brkova“.

To je njegov prvi roman, danas nesumnjivo humoristični klasik, koji obiluje komičnim situacijama, duhovitim dijalozima i živopisnim likovima, zbog kojih se čita bez prekida uz gromoglasan smeh.

Sedam kilometara niže Poskokove Drage leži krševito Smiljevo, šarmantno naselje u Dalmatinskoj zagori s oko dve hiljade stanovnika, crkvom, osnovnom školom, gostionicom „Bevanda“ (za koju zli jezici kažu da se tako zove jer u njoj ne možeš dobiti nerazblaženo vino), poštom i dve prodavnice mešovite robe.

Povezana vest:  Noć muzeja 7. juna u Novom Sadu

Proleće je u Smiljevu i svi zaposleni otišli su na bolovanje – da bi mogli pokupiti seno, uzorati njive, posaditi krompir. Jednog od tih dana kada selo opusti bogata mlada udovica Tatjana, čiji je suprug poginuo na nekom gradilištu u Nemačkoj, ulazi u crkvu zgodnog seoskog župnika don Stipana, bivšeg alkoholičara, da mu izjavi ljubav. Istovremeno se u selo iz Nemačke vraća bogati gastarbajter Marinko, „hrvatski emigrant“ koji je kao mladić zaglavio u zatvoru zbog pesmice „Druže Tito, kupit ću ti fiću, a mercedes Anti Paveliću“. U njegovu ćerku Juliju zaljubiće se simpatični ultradesničar Stanislav, pisac haiku poezije i veliki poštovalac pesnika Petra Preradovića (koji je toliko „volio Hrvatsku da mu ništa nije smetalo to da je Srbin“).

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - repertoar za MAJ 2012.

Stvar se, međutim, zakomplikuje kada vesela udovica Tatjana posumnja da se Julija sastaje s njenim ljubljenim don Stipanom.

Roman nagrađivanog pisca, novinara i scenariste Ante Tomića „Što je muškarac bez brkova“, po kojem je snimljen i film, možete pronaći od subote 20. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Jelena Milošević dobitnica nagrade World Focus Award 2022 for Art