Od dobitnika Nagrade Evropske unije za književnost Dejana Tiago-Stankovića, posle „Estorila“, letovališta burne istorije, i kairskog vrelog „Zamaleka“ obgrljenog vodama Nila, stiže još jedna sjajna priča, intimni roman o Lisabonu – „Odakle sam bila, više nisam“.

Iako je kao književni prvenac autora knjiga sa ovakvim naslovom bila objavljena pre više od deset godina kao zbirka priča, pred čitaocima je ipak nešto novo. Knjiga je „narasla“, promenila se i sada je nova, sveža, ne samo dopunjena već preoblikovana u roman: „Ni sanjao nisam da mi ova knjiga neće davati mira i da ću joj se godinama nebrojeno puta vratiti da ponešto dopričam, pojasnim, izbacim ili dopišem, da joj izbrusim poglavlja dok ne legnu bolje u slagalicu, i tako sve dok, malo po malo, rukopis nije poprimio obličje romana koji vam ovde predstavljam, možda u njegovoj konačnoj verziji, a možda čak i ne, sve zavisi od toga kako će se na nebu poređati zvezde suđaje koje su, imali smo prilike uveriti se, poprilično kapriciozne“, zapisao je Dejan Tiago-Stanković na početku nove književne avanture zvane „Odakle sam bila, više nisam“.

Povezana vest:  „Drugi svetski rat" Entonija Bivora od 15. januara u prodaji

Ispričaš jednu, drugu, treću, pa onda desetu priču, i taj broj počne sam od sebe da raste a priče se uklapaju, prožimaju, nekako postanu jedno i ti vidiš da to više nisu samo priče. Tu je Lisabon, tvoj glavni junak, osunčan, lep, bogat ljudima i događajima, ugnezdio se pod plavetnilom neba koje je takvo samo nad njim. Tu je pripovedač, došao s ovih prostora u neki drugi, zapadni svet i gleda ga ovde rođenim, tamo otvorenim očima. Tu su mnogobrojni likovi, neki davnašnji, neki vrlo moderni, a svi posebni, oblikovani, živi na stranicama romana kao da sad sedite negde na lisabonskom uglu i ćaskate. I ti shvatiš da je pred tobom roman o jednom gradu i njegovim stanovnicima koji ide, teče, čitaš ga, nasmeješ se, pa te obuzme seta, malo se zamisliš, pa ti se osmeh ponovo razlije licem. Uživaš.

Povezana vest:  69. GODINA MALOG POZORIŠTA „DUŠKO RADOVIĆ" I PREMIJERA PREDSTAVE ZA MLADE „VELIKI ODMOR"

„Odakle sam bila, više nisam“ je mozaik roman o Lisabonu. Od naslova pa do poslednje rečenice donosi izuzetnu atmosferu jednog posebnog grada koju stvaraju njegovi stanovnici, bilo da su rođeni tu, ili pridošli, a pripovedač se potrudio da vaš duh ostane bogatiji i srce radosnije kada zaklopite stranice ove izuzetne knjige.

Knjigu možete pronaći od četvrtka 15. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovma čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Promocija knjige "Kako smo propevali" održana u Beču