Izložba Od selfija do introspekcije umetnika Zorana Kuzmanovića biće otvorena u u petak 23. septembra u 19 časova u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu Galerije.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide crteže, skulpture i prostorne instalacije izvedene u aluminijumu, čeliku i bronzi. Autor njima vrši jedinstvenu intervenciju u izložbenom prostoru, doprinoseći interaktivnosti celokupne postavke.

Kuzmanović obrađuje jednu od najstarijih i najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti kroz potpuno osvežen, snažan, modernistički pristup i monumentalnost dela. U svom umetničkom postupku polazi od klasične skulpture, ali je razvija i transformiše, dobijajući potpuno novu dimenziju promenom klasičnog konteksta i omogućavanjem njenog tumačenja, kako kroz lični emotivni doživljaj, tako i kroz posmatračevu introspekciju.

Povezana vest:  Proglašeni pobednici literarnog konkursa „Šarmiraj novu godinu“

“Igrom forme, volumena, praznina, punoće i neprekidnih ritmova, motiv lica bez crta, svedene jednostavne forme, koji nosi u sebi prizvuk antičkog i arhaičnog, u savremenom tumačenju, razvija u niz varijacija, dajući im uvek drugačije značenje. Njegova glava nije portret kao u klasičnoj skulpturi, već apstraktna forma svedena na znak i simbol”, kaže kustoskinja Maja Dedić.

Zoran Kuzmanović je rođen 1967. godine u Smederevu, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio magistarske i doktorske studije. Osnivač je i rukovodilac „Umetničke radionice Kuzman“. Umetnički je saradnik na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Povezana vest:  Pesnici glavni favoriti ovogodišnjeg Nobela za književnost

Radovi Zorana Kuzmanovića biće predstavljeni u okviru izložbe Od selfija do introspekcije, koju organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW, čime Belgrade Waterfront još jednom potvrđuje status destinacije koja beogradskoj publici donosi autentične kulturne manifestacije.

Izložba će biti otvorena do 10. oktobra 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Povezana vest:  Novi triler „Nikog nema kod kuće“ autora Tima Vivera u prodaji

Foto: privatna arhiva