Pred čitaocima je poslednji od četiri toma romana Uvea Jonzona „Svaki dan u godini“, koji je prema oceni kritike jedan od deset najvažnijih romana 20. veka.

Uve Jonzon spada među najzanimljivije savremene nemačke pisce, a ovaj roman je izazvao burne reakcije kako u Nemačkoj i Evropi tako i u Americi. Jer Jonzon piše o slobodi čeprkajući po savesti Amerike, ali i savesti Evrope, pokazujući u kojoj meri sloboda uprkos svojoj krhkosti žilavo preživljava.

Povezana vest:  Da li ste se spakovali? 7 naslova za lepši odmor

Početak je leta 1968. i pod užarenim suncem Njujorka sijaju i blede dani i sećanja Gezine Krespal. Stotine likova koji naseljavaju ovu veliku sagu sada odzvanjaju u uhu čitaoca kao poznate note, ali Gezinina životna istorija malo-pomalo postaje mrtvačnica. Otkako joj je Kristalna noć donela majčino samoubistvo, sve neprirodne smrti bliskih osoba vezane su za istoriju epohe.

Povezana vest:  Željko Lučić kao „Rigoleto“ 16. februara

U ovom četvrtom i poslednjem tomu sage, koji je pisca koštao deceniju mukotrpnog rada, Gezina planira diskretno putovanje u Prag živo se prisećajući nemirnih školskih dana u Nemačkoj Demokratskoj Republici. U međuvremenu, Mari brzo raste i preispituje istoriju iz koje potiče. Ovi veoma gusti poslednji meseci vuku nas, u prašini događaja, do šokantne represije Praškog proleća.

„Svaki dan u godini 4“ Uvea Jonzona kao i prethodna tri toma možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Održana beogradska promocija knjige dobitnika Ninove nagrade Filipa Davida