Sedmi beogradski festival igre od 9. do 23. aprila 

beogradski_festival_igrePod sloganom „Pokret beskonačan”, Sedmi beogradski festival igre održaće se od 9. do 23. aprila u dvoranama „Sava centra”, Opere „Madlenijanum”, Beogradskom dramskom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Autori će beogradskoj publici prikazati osam baletskih i plesnih produkcija s jedanaest naslova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Starom dvoru. U radu konferencije učestvovali su ambasadori Italije, Holandije, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske, Belgije, kao i direktorka Francuskog kulturnog centra. 
– Ove godine nema samo Beograd privilegiju da bude domaćin ovog prestižnog festivala, jer će se predstave održati i u Novom Sadu, Nišu i Somboru. Ovo je retka manifestacija iz oblasti kulture u Beogradu gde su svi ambasadori, osim francuskog, gostujućih trupa prisutni na konferenciji za novinare. To je dokaz koliko je ovaj festival zaživeo, koliku snagu ima, koliko se dokazao ovih prethodnih godina, kakav je njegov kvalitet i kakve su mu ambicije. Beograd je i u prošlosti imao neke ljude sa idejom i vizijom koja ih je vodila da budu kreatori nekih novih koncepata u kulturi, koji su sada već postali tradicija, i dovoljno hrabri u odluci da je Beograd svet i da Beograđani i Srbija zaslužuju da vide šta se to dešava u oblasti kulture u svetu. Takav vizionar je i Aja Jung, koja u početku nije imala mnogo saveznika, ali je znala šta hoće. Ovim festivalom je to i pokazala – rekla je Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika, otvarajući današnju konferenciju za novinare.
Sekretarijat za kulturu podržava ovaj festival, koji je postao dobra tradicija koja podrazumeva dolazak istaknutih baletskih i plesnih grupa, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija iz celog sveta, s ciljem da se predstave značajna stremljenja savremene igre i osnaži komunikacija s domaćom i inostranom kulturnom javnošću. 
– Od samog početka Sekretarijat za kulturu je pomogao osnivanje ovog festivala, njegov razvoj i pozicioniranje na plesnoj sceni Srbije, čitavog regiona, pa i Evrope. Od početka smo s njima i nastavićemo i dalje zato što se ovaj festival zaista izborio za svoje mesto u najvećim kulturnim manifestacijama ovog grada i zemlje. Biće predstavljeno osam baletskih i plesnih produkcija, ali sa čak jedanaest naslova. U pratećem programu beogradska publika imaće i priliku da vidi izložbu plesne fotografije Nebojše Babića, realizaciju master klasova, kao i da razgovara sa umetnicima. Ove godine za održavanje festivala Sekretarijat za kulturu izdvojio je pet miliona dinara – kazal je Ivana Avžner, sekretarka za kulturu. 
Predstave će izvesti najpoznatije trupe iz Italije, Kine, Belgije, Izraela, Francuske, Velike Britanije, Holandije i Švajcarske. Održavanje festivala podržali su Ministarstvo kulture i grad Beograd, ambasade, kulturni centri, fondacije i institucije zemalja učesnica, kao i Izvršno veće AP Vojvodine. Pokrovitelj Beogradskog festivala igre je kompanija „Vip mobile”.

Povezana vest:  Otvorena izložba radova sa konkursa za redizajn Metalčevog posuđa