Knjiga Kreativnog centra BABAROGA (napisala Jelena Živanović, ilustrovao Boris Kuzmanović) dobila je oznaku The White Ravens za 2022. godinu!

Predstavljena je u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta!

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: „Književni prvenac Jelene Živanović mešavina je razigranosti i mašte. Ova slikovnica pokazuje kako se pomoću mašte strašno stvorenje može pretvoriti u prijatelja i zaštitnika koji menja boju i smišlja najrazličitije stvari. Potrebno je samo da otvorite srce i prepustite se mašti kako biste svoj svet učinili boljim. Babaroga je priča o devojčici koja je nacrtala Babarogu koja uopšte nije strašna. Ona je flourescentnozelene boje, ima divne krupne oči i duge trepavice i sve vreme je nasmejana. Noću voli da čita i da se igra, voli da popravlja igračke i jede čokoladu. Ali više nego bilo šta drugo na svetu Babaroga voli devojčicu koja ju je nacrtala. Ova slikovnica je posebna na mnogo načina, a ilustracije Borisa Kuzmanovića daju joj dodatnu notu ekscentričnosti. Babaroga prkosi tradicionalnom stilu slikovnica na prilično konzervativnom tržištu dečjih knjiga u Srbiji i donosi osvežavajuću novu atmosferu – to je knjiga u skladu sa savremenim svetskim tokovima, za decu novih generacija.“

Povezana vest:  Novi roman Marka Šelića Marčela i druženje sa čitaocima

Obrazloženje žirija na engleskom – https://whiteravens.ijb.de/book/2432.

Slikovnica Babaroga nedavno je osvojila Nagradu Neven za najbolje delo u oblasti ilustracije – nagrada je dodeljena ilustratoru Borisu Kuzmanoviću.

Oznaku The White Ravens dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Povezana vest:  Zapisi prvog čoveka u svemiru – „Put do zvezda“ Jurija Gagarina u prodaji od 21. oktobra

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju više hiljada odabranih knjiga Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu svake godine biraju 200 novih knjiga iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu The White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine.

Povezana vest:  Otvorena izložba Arte povera u Italijanskom kulturnom centru

Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 37 jezika i iz 53 zemlje i biće predstavljen na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 19. do 23. oktobra, a na kome će Kreativni centar tradicionalno učestvovati.

Šest izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku White Ravens:

Knjiga Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića – 2015. godina;
Roman Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović – 2016. godina;
Roman Krokodil peva Vesne Aleksić – 2018. godina;
Zbirka pesama Dar-mar Dragane Mladenović – 2020. godina;
Roman Crna ptica Aleksandre Jovanović – 2021. godina;
Slikovnica Babaroga Jelene Živanović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića – 2022. godina