Snažan, nasilan i emotivan – takav je završetak priče Fredrika Bakmana (započete u romanu „Medvedgrad“, a nastavljene u knjizi „Mi protiv vas“) o jednom malom hokejaškom gradu i njegovim stanovnicima.

Roman „Pobednici“ je obična priča o važnim pitanjima: šta je porodica, šta je hokejaški tim, šta je zajednica i šta smo spremni da žrtvujemo da bismo ih zaštitili?

Prošle su dve godine od događaja kojih više niko ne želi da se seti. Svi smo nekako nastavili dalje, ali ima nečeg u toj šumi što nas ne ostavlja na miru. Naš grad nosi tugu u srcu i nasilje u vazduhu. Volimo priče sa srećnim krajem, iako duboko u sebi znamo da se tako završavaju samo bajke.

Povezana vest:  Predstava "Žanka" NP iz Užica na sceni NP u Beogradu

Ovoga puta sve će početi s olujom, a završiće se sa vatrom. Vratiće se neko koga dugo nije bilo. Neko će leći na večni počinak. Neko će se zaljubiti. Neko će sanjati o profesionalnoj hokejaškoj ligi, a neko o osveti. Neko spava uz najboljeg prijatelja, neko se trudi da sačuva brak, a neko pokušava da spase decu. Neko je pun mržnje, neko ne odustaje od borbe, neko će zgrabiti pušku i s njom otići do klizališta. Neće se ostvariti sve za šta smo se borili. Neće ostariti svi koje volimo.

Povezana vest:  "Pingvin Rendom Haus" - novi izdavački gigant

Pa onda, šta je to porodica, šta je hokejaški tim, šta zajednica? To su zbirovi naših izbora. Ono što smo spremni da žrtvujemo ne bismo li ih zaštitili.

Roman „Pobednici“ možete pronaći od nedelje 23. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, na sajtu laguna.rs, kao i na predstojećem Sajmu knjiga.

Povezana vest:  Izvrstan izbor pripovedaka srpskih književnica prve polovine XX veka u zbirci "Nemiri između četiri zida"