U operi Đakoma Pučinija „Boemi“, koja je na repertoaru Velike scene u subotu 22. oktobra (19,30) gostovaće solista Nacionalne Opere i Baleta u Tirani Denis Skura, u ulozi Rodolfa, i Marjan Jovanoski iz Nacionalne Opere i Baleta u Skoplju, kao Marsel.

Nastupom renomiranih umetnika započeće i realizacija nedavno potpisanog Protokola o saradnji između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u okviru platforme Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan, koja je usmerena na snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija.

Povezana vest:  Priča o izgubljenim ljudima Balkana - "Moravska noć" Petera Handkea u prodaji od 21. januara

„Nedavno potpisan projekat Open Balkan Theatre započinje upravo ovom obnovom Pučinijeve opere Boemi, u kojoj ćemo pored naših vrsnih solista imati prilike da čujemo i drage goste Denisa Skuru i Marjana Jovanoskog. .Boemi, odnosno boemština u Parizu tog vremena, su svevremenska životna priča o grupi prijatelja koji zajedno prolaze kroz životne radosti i tuge, rastanke i spajanja, slaveći život bez obzira na nemaštinu i bolest koja u poslednjem činu odnosi mladu švalju Mimi. Predstavom će posle višegodišnjeg odsustva sa scene Narodnog pozorišta u Beogradu dirigovati maestro Bojan Suđić, koji je, već davne, 2000. godine dirigovao na premijeri ove postavke. Tim povodom smo odlučili da ovo izvođenje posvetimo prvaku i tadašnjem direktoru Opere Narodnog pozorišta Predragu Protiću, koji je potpisao režiju ove i drugih predstava koje su do dan danas na repertoaru, a koji nas je napustio prošle godine”, kaže umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović.

Povezana vest:  Svetski bestseler "Stvarni život", ovenčan sa 14 književnih nagrada, u prodaji od 28. decembra

U podeli su i Snežana Savičić Sekulić (Mimi), Nebojša Babić (Šonar), Vuk Matić (Kolin), Sofija Pižurica (Mizeta), Darko Đorđević (Benoa), Mihailo Šljivić (Alsindor), Slobodan Živković (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Dečiji hor „Horislavci