Posle više od 20 nagrada za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, žiri ovogodišnjeg festivala „Borini pozorišni dani“ odlučio je da ovaj uigrani ansambl ponese još tri – nagrada „Borislav Stanković“ za najbolju predstavu u celini, nagrada „Borislav Stanković“ za najbolju žensku ulogu koju su ravnopravno podelile Sonja Kesler i Bojana Milanović, kao i nagradu „Radoslav Radivojević“ za najbolju predstavu po oceni publike.

U istoj nedelji, predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“ izvedena je na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH sa kojih se vratila sa četiri nagrade – Tijana Grumić dobila je nagradu za tekst, Sonja Petrović za režiju, Željko Piškorić za scenografiju, dok su Sonja Kesler i Bojana Milanović ponovo dobile nagradu za najbolje glumice.

Povezana vest:  Izložba „KRUG BORBE“ Anastasije Potorejko otvara se za sve posetioce Đura Cafea

Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović rekao je da pored toga što predstavljaju priznanja kvalitetnog rada, nagrade mogu značiti i brži put do nove  publike, a glumcima i rediteljima koji su nagrađeni, brži put do novih angažmana.

„Posebno kada se toliki broj nagrada dodeli jednoj predstavi kao što je u našem pozorištu, u poslednjih dve sezone najmanje, slučaj sa predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin“, to se reflektuje na priznanja predstave, ne samo u zemlji nego i u regionu zato je predstava pozvana u gotovo sve zemlje bivše Jugoslavije i ne samo to, uskoro će predstava učestvovati na festivalu Omladinskih scena u Drezdenu, u Nemačkoj i učešće na tom festivalu zaista predstavlja jedan od najznačajnijih poziva koje smo imali u poslednje vreme“, rekao je Filipović i dodao da je neizmerno zadovoljstvo što će ansambl imati priliku da se pokaže u najboljem svetlu u Drezdenu jer je upravo pozorište u tog grada u evropskim okvirim prepoznato kao kao predvodnik novih teatarskih stremljenja i novih teatarskih formi.

Povezana vest:  Gandijeva poruka u Beogradu: Budite promena

„Nova publika i broj ljudi koji na svakom festivalu gleda našu predstavu je nekako čini boljom, i svakim sledećim igranjem je ona sve značajnija i za mene i za celu autorsku ekipu. Uživamo u ovom produženom životu predstave koji se događa zahvaljujući ovim festivalima i zbog toga su mi još značajnije ove nagrade“, rekla je rediteljka predstave Sonja Petrović.

Gostovanje predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin” na prestižnom Evropskom festivalu za mlade pozorisne reditelje Fast Forward zakazano je za 12. i 13. novembar.

Povezana vest:  Nova biografija pisca čiji život ne prestaje da fascinira čitaoce - "Poreklo noćne tame: Edgar Alan Po i počeci američke nauke" u prodaji od 28. aprila

„Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Predstava je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope OPENS 2019.

U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji muziku u predstavi izvodi uživo.

Foto: V. Veličković