U potrazi za objašnjenjem porekla i mogućih značenja ornamenata na pirotskom ćilimu, knjiga „Ornamenti Srbije – pirotski ćilim“ Milice Živadinović, slikarke i praunuke slavnog „južnjaka“ Bore Stankovića, pruža temeljan uvid u tradiciju ženskog zanata.

Prema pisanim izvorima, tradicija izrade pirotskih ćilima sa svojim specifičnim šarama i ornamentikom traje više od pet vekova. Lepotu, sklad i jedinstvenost ovog majstorstva, očuvanog do danas, prepoznao je i svet, pa je tako 2012. godine pirotsko ćilimarstvo upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije pod pokroviteljstvom Uneska, a u toku je i kandidatura za Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Povezana vest:  Prijavljene 234 predstave iz 53 zemlje za predstojeći 23. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

„Osobeno iskustvo sa ornamentikom pirotskih ćilima nateralo me je da se naoružam snagom i voljom, te da se upustim u avanturu pisanja“, kaže Milica Živadinović. „Svako istraživanje na polju umetnosti je na specifičan način i detektivski posao koji sa sobom nosi izvesnu dozu adrenalina. Posete Vranju, Pirotu i Staroj planini, susreti sa brojnim interesantnim i upečatljivim ličnostima obeležili su moj razvojni put kao umetnika i istraživača. Moja nova saznanja nizala su se velikom brzinom, nagoneći me da ih pretočim u pisanu i ilustrovanu formu koja će možda zagolicati maštu ili pobuditi znatiželju još nekog čitaoca.“

Povezana vest:  Mikser festival i Fakultet primenjenih umetnosti raspisuju konkurs "Black Box"

Ova knjiga je izraz želje da se na zabavan i inovativan način predstavi ovaj deo kulturnog nasleđa Srbije, njegovo bogatstvo boja, modernost formi, ali i skrivena, nedovoljno istražena simbolika.

Retke i pažljivo odabrane fotografije prvi put su sakupljene specijalno za ovo luksuzno dvojezično izdanje. Lepota, sklad i majstorstvo izrade ćilima danas inspirišu i zadivljuju, a njihova estetika oplemenjuje savremeni enterijer.

Povezana vest:  Predstavljanje knjige o Piksiju 18. maja u Kombank dvorani

Izdavanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a sponzorisala UniCredit Banka, kao jedan od vidova osnaživanja napretka zajednice. U svim Delfi knjižarama, za korisnike UniCredit Banka platnih kartica odobrava se ekskluzivni popust od 50% za kupovinu ove knjige. Ovaj popust se ne može kombinovati sa ostalim popustima i akcijama.

„Ornamenti Srbije – pirotski ćilim“ Milice Živadinović možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.