U Ateljeu 212 na sceni „Mira Trailović“ počele su probe za predstavu „Revolt“ po tekstu Alis Berč (Alice Birć) u režiji Jovane Tomić, saopštili su iz Ateljea 212, saopštili su iz Ateljea 212.

Predstava „Revolt“ nastaje prema tekstu britanske autorke Alis Berč „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ u prevodu Radmile Radovanović.

Predstava „Revolt“ nastaje prema tekstu u kome se engleska spisateljica ogledno bavi istraživanje položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu.

Pobuna na koju tekst poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena.

Povezana vest:  Knjiga koja vas vodi ka smislu života: Sreća u kafiću na kraju sveta

Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško-ženskih odnosa.

Alis Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame dvadeset i prvog veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku.

Alis Berč je dobitnica značajnih pozorišnih nagrada.

Za tekst – „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“ dobila je nagradu Džordž Divajn (George Devine) nagrada za najperspektivnijeg novog dramskog pisca/spisateljicu; za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je Suzan Smith Belkburn nagradom.

Povezana vest:  Virtuelni pogled na čuvenu dvoranu Austrijske nacionalne biblioteke

Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada.

Za predstave Kejti Mičel dramatizovala je poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask.

Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi.

Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju Naslednici (Sučešion).

Predstava Revolt biće treća režija Jovane Tomić, jedna od najistaknutijih rediteljki svoje generacije, u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“.

Povezana vest:  Projekat dizajna i očuvanja tradicionalnih zanata

Prethodno, Jovana Tomić režirala je komad „Biderman i piromani“ Maksa Friša (to je bila njena diplomska predstava) te nekoliko godina kasnije tekst „Urnebesna tama“ Volframa Loca.

Autorski tim vođen rediteljkom Jovanom Tomić na predstavi Revolt su dramaturg Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor.

U predstavi Revolt igraju: Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Alseksandar Vučković.

Foto: Atelje 212 pr