Posle romana u čijem su središtu bile značajne istorijske teme, Olivera Jovanović nas u svom novom romanu Uvek i samo tvoja navodi da preispitamo dosadašnja uverenja i sopstveni odnos prema životu. Oslikavajući portrete svojih junakinja, autorka neprestano samerava snagu ljubavi naspram onoga što nazivamo usudom ili sudbinom.

U ovoj knjizi upoznaćete se sa junakinjama čije životne priče na prvi pogled izgledaju tako da bi mogle biti priče svakoga od nas. Međutim, ubrzo ćete se uveriti u to da snaga priče uvek proizilazi iz pera pisca.

Povezana vest:  Narodno pozorište i RTS potpisali Sporazum o saradnji

U svačijem životu postoji neki izdvojeni trenutak kada se čovek promeni. Teško je čoveku da se nađe i snađe, naročito kada ratuje pobeđujući, a još teže kada mora priznati da će se, ako još jednom pobedi, vratiti bez vojnika, piše autorka u knjizi Uvek i samo tvoja, suočavajući nas sa bolnom istinom da i pobede mogu biti porazne.

Povezana vest:  Izložba „9 života, 1 idiota“, Stefana Ćirića i X rođendan Ulične galerije

I koliko god naslov ove knjige, koji je zapravo posveta koja je utisnuta na poleđini fotografije starog porodičnog albuma, ukazivao da je reč o ljubavnoj priči, autorka nas superiornim pripovedačkim postupkom suočava sa činjenicom da je pojam ljubavi neodvojiv od pitanja smisla života. Uvek i samo tvoja zato jeste, pre svega, priča o smislu.

Britkost u pripovedanju, razbokorena rečenica, preplitanje fiktivnog sa dokumentarnim, intimnog sa opštim, čine ovu priču autentičnom. Naposletku, ona će vas navesti na to da se zapitate da li je glagol govoriti pandan glagolu voleti, što sugeriše sâm naslov romana, ali i sledeća rečenica: Govoriti, čak i onda kada se čini da je govor prazan, govoriti bez prestanka.

Povezana vest:  Stiven King se plaši paukova, zmija i tašte

Novi roman Olivere Jovanović Uvek i samo tvoja dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.