Napisana u stilu Ninovom nagradom ovenčanog „Arzamasa“, nova knjiga Ivane Dimić „Iz mrtvog ugla“ nalazi se između prozne i dramske forme sa elementima fantastike.

Pripovedale su se dosad priče iz onostrane perspektive, ali niko u srpskoj književnosti nije izneo svoje viđenje sveta iz preegzistencije, iz ugla još nerođenog junaka, kao što su to u romanu Dimićeve uradile tri personifikacije jedne nerođene osobe: Ilija, Drina i Blizanac.

Povezana vest:  Izložba Marka Matića „KLIME-Air conditioners“ u galeriji ALT

Osim troje nerođenih, tu je i jedna đavolska družina koja posećuje današnji Beograd, po svemu nalik na Volandovu svitu iz Bulgakovljevog „Majstora i Margarite“. Istovremeno, ispovest Ilije, Drine i Blizanca intimna je tužbalica o drami identiteta ispričana dopadljivim i besprekornim stilom, povest o porodičnim nesporazumima i zamkama samoostvarenja, priča o veri u reč i praštanju pre greha, ali istovremeno i alegorija o neuspešnoj misiji demonskih sila tamo gde su demoni već nastanjeni.

Povezana vest:  Najmlađa dobitnica Bukerove nagrade u izdanju Lagune

„Ovaj roman spada u žanr fantastike gogoljevskog tipa. Glavni junak nije nikad rođen, ali je svejedno sklon umnožavanju i pripovedanju svog izmišljenog života. Toliko mu se sviđa da živi da napokon uspeva da se nametne i odživi svoju literarnu sudbinu zajedno sa ostalim likovima“, rekla je Ivana Dimić.

Roman „Iz mrtvog ugla“, u kome autorka duhovito i povremeno oporo pruža sliku naše današnjice, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Prokletstvo Šekspirovog komada uklonjeno posle 400 godina