U Beogradu se već sedam godina u kontinuitetu sprovodi program koji ohrabruje i osnažuje decu i mlade da stanu na javnu scenu i progovore o svojim ličnim i društvenim problemima – u pitanju je autorski projekat Dramskog studija „BIS!“ pod nazivom „Besedništvo i kultura govora za decu i mlade od 10 do 18 godina“ koji će ovog meseca predstaviti svoje najbolje polaznike. Krajem godine Studio „BIS!“ organizuje finalno takmičenje u besedništvu i recitovanju za učenike beogradskih osnovnih i srednjih škola, koje nosi naziv Memorijal „Ljubica Koprivica„.

Kvalifikaciona takmičenja se održavaju u subotu i nedelju, 16. i 17. decembra, tokom dana u prostoru Obrazovnog sistema „Crnjanski“, Đorđa Ognjanovića 2, Beograd. Finalni nastup najboljih učesnika programa sledi u petak 22. decembra, od 12 časova, u Kulturnom centru „Čukarica“, Turgenjevljeva 5, u Beogradu.

Povezana vest:  Kandidatura Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020

Na javnom nastupu, otvorenom za publiku svih uzrasta, deca i mladi će izraziti svoja razmišljanja, stavove koje preispituju i dileme koje ih tište u vremenu punom previranja.

„Kroz javni nastup, deca i mladi neguju lepu reč i otvorenu komunikaciju, slušajući s pažnjom jedni druge i suprotstavljajući se banalnim sadržajima svakodnevice. Publika će imati jedinstvenu priliku da osmotri i oslušne glas jedne generacije, mladih koji govore ono što misle i upravo traže svoje mesto u društvu sa jasnom porukom za bolje sutra“, kaže Maja Bunjac, autor projekta i dramski pedagog sa dugogodišnjim iskustvom.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga o Milanu Mladenoviću

Na takmičenju se očekuje nastup oko 150 učesnika iz više beogradskih osnovnih i srednjih škola. Takmičare će ocenjivati ugledni članovi žirija u oblasti javnog i scenskog nastupa.

Želja organizatora je da se mladi govornici snažnije afirmišu među vršnjacima i širom publikom, kao i da se što više škola uključi u program negovanja besedništva i kulture govora za decu i mlade. U  prethodnih sedam godina kroz majstorske radionice kulture govora i komunikacije Studija „BIS!“ prošlo je više od hiljadu učenika i nastavnika iz beogradskih osnovnih i srednjih škola.

Povezana vest:  Predstava "Velika drama" Siniše Kovačevića 6.februara proslavlja jubilej, 15. godina od premijere

Studio „BIS!“ poziva na finalno takmičenje 22. decembra širu publiku, mlade, predstavnike medija i sve one koji žele da čuju autentičnu reč i poruku dece i mladih u javnom prostoru.

Javnost zaslužuje da više sazna o ovom jedinstvenom poduhvatu neformalne edukacije i ohrabrivanja mladih da govore o svemu što ih se lično tiče na javnoj sceni, naročito posle ovogodišnjih tragičnih događaja koji su u središte pažnje stavili razvoj, obrazovanje i bezbednost dece i mladih u Srbiji.