Beogradska premijera drame Miloša Latinovića „Usud po Grigoriju“ u režiji Branka Popovića i izvođenju Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, biće održana u petak 18. novembra na Sceni „Raša Plaović“ u 20.30 časova.

Latinovićeva drama svojevrsna je, ne samo posveta Grigoriju Božoviću (1880-1945) i podsećanje na njegovo značajno stvaralaštvo, već i velika opomena društvu u celini da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih stvaralaca, a na osnovu izmišljenih optužnica i režimskih smicalica.

Povezana vest:  GUARNERIUS program za decembar 2010

Ispisana modernim scenskim jezikom, eliptičnom dramskom formom, prati životni usud jednog od naznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan „kosovskim Andrićem“ zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije koje je ovaplotio u više dela. Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba, a doživeo je da ga sud FNRJ proglasi za izdajnika i strelja u Beogradu 1945. godine.

Povezana vest:  Gosti Beograda značajni italijanski umetnici povodom ekskluzivnog izvođenja opere "Toska" na 41. rođendan Sava centra

U predstavi igraju Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Ognjen Mićović i Nikola Stanković.

U umetničkom timu su i Goran Stojčetović (scenograf), Boris Čakširan (kostimograf), Isidora Stanišić (koreograf), Bojan Stojčetović (kompozitor) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).