Monodrama „Knjiga o Milutinu“ Danka Popovića i komedija „Ljubav u Savamali“ Ivana Lalića u produkciji Zvezdara teatra, tokom novembra i decembra biće izvedene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nenad Jezdić će priču o Milutinu Ostojiću izvesti na sceni pozorišta „Kerempuh“ u Zagrebu, 28. novembra u okviru Dana srpske kulture koju organizuje Srpsko kulturno društvo Prosvjeta. Potom će predstavu biti u prilici da pogledaju i ljubitelji pozorišne umetnosti u Brčkom, u Domu kulture, 14. decembra u organizaciji Srpskog kulturnog drušva Prosvjeta iz Bosne i Hercegovine koje obeležava 120 godina od osnivanja.

– Mnogo godina posle 1914. i početka Prvog svetskog rata Milutin se u mislima vraća na dan kada su zvona zvonila sa svih strana i pozivala ljude u rat. On, protagonist i pripovedač priseća se bolnih trenutaka koji su obeležili njegov, ali i živote mnogih drugih. On pokušava da nađe odgovore na pitanja koja su mučila srpskog seljaka i domaćina – objašnjava reditelj višestruko nagrađivane monodrame, Egon Savin.

Povezana vest:  Slikovnica Slavimira Stojanovića u prodaji

Gostovanjima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Zvezdara teatar nastavlja sa negovanjem pozorišne umetnosti i van granica Srbije, a nakon uspešnog predstavljanja „Knjige o Milutinu“ na ovogodišnjoj letnjoj turneji u Crnoj Gori, kao i u Sloveniji, gde je u maju, nakon 34 godine, ponovo odigran jedan komad iz naše produkcije.

Tragom izjave reditelja komada „Ljubav u Savamali“ Darijana Mihajlovića da „je volja za pozorištem pokretač svih pogona ove umetnosti“, sa ovom predstavom Zvezdara teatar 15. decembra će gostovati u Vukovaru u organizaciji Srpskog demokratskog foruma. U tamošnjem Srpskom domu, publici će se predstaviti sjajna glumačka ekipa koju čine: Miloš Đorđević, Elizabeta Đorevska, Miona Marković, Branko Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović i Nikola Šurbanović.

Povezana vest:  Murakami je drugu godinu za redom najčitaniji autor u BGB

– „Ljubav u Savamali” nije komad koji govori o migrantima. Komad zapravo govori o nama. O đavolskom zagrljaju predvidivih stereotipa koji se susreću na neodoljivim šarmom urođenog gostoprimstva ljudi sa Balkana. Poigravanje stereotipima zapravo jeste ključ komada koji jednu epsku tragediju pretvara u šansu za novi život na ovim prostorima, ali i u Evropi – rekao je pisac Lalić pred premijerno izvođenje predstave, 2018. godine.

Povezana vest:  Nova knjiga autora bestselara "Homo Deus" - "21 lekcija za 21. vek" u prodaji od 11. marta

Pored gostovanja u regionu, tokom decembra će i domaća publika biti u prilici da pogleda predstave sa našeg repertoara. Širom Srbije – od Krupnja preko Čačka, Trstenika, pa do Novog Sada, putovaće nekoliko glumačkih ekipa sa komadima iz produkcije Zvezdara teatra.

Foto: Nikola Vukelić