Ovogodišnji Games.con festival, koji se održava od 25. do 27. novembra, obeležiće i učešće UNICEF-a. Pod sloganom „Postuj pozitivu“, UNICEF-ov štand, u Hali 1 Beogradskog sajma, pružiće ljubiteljima gejminga i pop kulture priliku da se zabave uz interesantne aktivacije koje omogućava gejming industrija.

Uz jednu od prvih igara pod nazivom PONG zabava za sve generacije će biti zagarantovana. Posetioci UNICEF-ovog štanda će moći da isprobaju ICAROS spravu koja kombinuje fitnes i virtuelnu stvarnost i tako donosi jedinstveno gejming iskustvo koje omogućava fizički trening i istraživanje fantastičnih virtuelnih svetova.

Uz izbor igrica koje bude takmičarski duh, saradnju i radost koju donosi ekipna igra, posetioci će moći da dožive vrhunsku zabavu.

Povezana vest:  Uspešno realizovana kampanja „Podržimo početak života - pomozimo prevremeno rođenim bebama“

Na ovaj način, UNICEF će predstaviti mogućnosti koje nude video igre uz koje deca mogu da uče, istražuju, sarađuju i kombinuju fizičke vežbe. Igranje nasamo ili sa drugima na internetu postaje njihov način da sarađuju, uče, da se druže i da se zabavljaju.

UNICEF daje prioritet digitalnom učenju i bezbednosti, brizi o mentalnom zdravlju dece u kontekstu interneta, kao i pružanju odgovarajućih veština mladima za karijere u 21. veku. Dešavanja u oblasti digitalnih tehnologija predstavljaju višestruke prilike za decu, što je bio slučaj tokom pandemije COVID-19 kada su deca zahvaljujući digitalnim tehnologijama mogla da nastave da uče i da se druže.

Međutim, digitalne tehnologije mogu izložiti decu i novim rizicima, kao što su seksualna eksploatacija i zlostavljanje na internetu, ali i uznemiravanje i vršnjačko zlostavljanje, sa razornim i trajnim posledicama po njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Povezana vest:  ROSA kutak za dojenje kao nastavak inicijative „Beba bira gde”

Zato će posetioci UNICEF-ovog štanda i Games.con-a dobiti važne poruke o tome kako da se zaštite od rizika koji postoje u digitalnom okruženju.

Panel diskusija „Gejming i deca: izazovi i mogućnosti“ biće organizovana 26. novembra od 11.00 do 12.00 časova na kojoj će se razgovarati o značaju gejming industrije, ne samo u odnosu na slobodno vreme koje deca i mladi provode igrajući video igre, već i o tome na koji način može da podrži i unapredi učenje, i sticanje digitalnih veština neophodnih za zapošljivost mladih.

Povezana vest:  Ekskluzivno: Druženje sa Janom Dačović

Kao vodeća svetska organizacija koja radi na integrisanju prava deteta u sve sektore, UNICEF radi na shvatanju odnosa između prava deteta i onlajn video igara. Nastoji da utvrdi kako industrija, država, roditelji i drugi akteri mogu da sarađuju u svojim ulogama u najboljem interesu dece.

Games.con je festival namenjen ljubiteljima gejminga i pop kulture, ali i svima onima koji žele da se igraju i dobro zabave. Pod parolom „Levelovati se mora”, festival već sedmu godinu okuplja kompletnu industriju moderne zabave na jednom mestu i desetine hiljada konzumenata svega što ona nudi.  Games.con će se i ove godine biti vaš domaćin u najvećim halama Beogradskog sajma, Halama 1 i 2, na preko 25.000 m2.