Predstava „Pokojnik“, po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i izvođenju ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, gostovaće u petak 2. decembra (19,30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Savin je radnju predstave (urađena kao zajednički projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat) smestio u Podgoricu, u tridesete godine dvadesetog veka.

„U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon – bezakonje i pljačka, u Pokojniku je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta ovde je zamenjena sumornom slikom i oporim razrešenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje Pokojnika potpuno i veoma efektno”, kaže Egon Savin.

Povezana vest:  U petoj novosadskoj Noći muzeja 105.000 poseta!

Predstava je nakon premijernog izvođenja 30. jula ove godine u Centru za kulturu Tivat, naišla na odlične reakcije kritike koje svedoče o kvalitetu samog komada u kojem će publika uživati, ali i zbog kojeg će se zamisliti s obzirom na teme kojima se bavi.

Prema rečima kritičarke Ane Tasić, „Pokojnik” pokazuje neku krajnje rezigniranu Nušićevu fazu, kada nije više bilo ni optimizma ni onog blagog humora ranije prisutnog u njegovim komedijama.

Povezana vest:  PROMOCIJA KNJIGE GOSPA OD BADEMA

„Mislim da se to jako dobro vidi u predstavi Egona Savina koja neprestano balansira između tragedije i komedije i jasno pokazuje Nušićev mrak, na način koji je veoma savremen i prilagođen našem vremenu”, kazala je pozorišna kritičarka dnevnog lista „Politika”.

U predstavi igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Povezana vest:  Dogvil - idealni grad

Autorski tim predstave čine: Vesna Popović, scenografkinja, Jelena Stokuća, kostimografkinja, Gordana Bulatović, asistentkinja kostimografkinje, Dubravka Drakić, scenski govor, organizatorka Gordana Smodlaka, izvršna producentkinja Nela Otašević, i asistentkinja reditelja Radmila Božović.

Foto: Crnogorsko Narodno pozorište iz Podgorice