Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija Matice srpske, predstavljaju čačanskoj publici izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske, koja će trajati od 02. februara do 22. marta 2023. godine. Izložba se realizuje kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine.

Na svečanom otvaranju, u četvrtak 2. februara u 18.00 sati publici će se obratiti Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok će izložbu svečano otvoriti Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

Povezana vest:  "Partizan - Moj fudbalski klub" i "Crvena zvezda - Moj fudbalski klub" od utorka u prodaji

U toku protekle dve godine ova reprezentativna izložba gostovala je u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani (2020), kao i u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu (2021/2022), gde ju je posetilo oko 50.000 posetilaca, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci (2022).

Izložba predstavlja najistaknutije i najznačajnije umetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr. Međutim, izložena su i dela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Povezana vest:  Galerija X Vitamin obeležava godišnjicu izložbom Jelene Jelače pod nazivom „The Truth is Shaped in the Darkness“

Kroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.  Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Povezana vest:  Humoristični klasik "Što je muškarac bez brkova" Ante Tomića u prodaji od 20. avgusta

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora Galerije Matice srpske – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Urošem Mirićem, i timom Umetničke galerije „Nadežda Petrović“. Koordinatorka izložbe u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ je viša kustoskinja Marija Radisavčević.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Čačak.