“Ovo je jedinstvena prilika i ovo se retko čuje!  Pijanistkinja Aleksandra Dovgan se teško može nazvati čudom od deteta, jer iako je ovo što radi čudesno to nije dečja igra. Čuje se izvođenje odrasle osobe i samosvesti, posebnog personaliteta. Posebno mi je zadovoljstvo da pohvalim rad njene profesorke, Mire Marčenko. Ipak, postoje stvari koje ne mogu biti podučene I naučene. Talenat Aleksandre Dovgan je izuzetno harmoničan. Njeno sviranje je iskreno i koncentrisano. Predviđam joj sjajnu budućnost!”

Grigori Sokolov

Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista današnjice, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2022/2023. zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Predstojeći koncert STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE   će beogradskoj publici predstaviti rusku mladu pijaniskinju Aleksandru Dovgan, zvezdu u sponu koja će zasigurno u godinama koje nam dolaze sa velikim ponosom nositi naziv Kraljica klavira.

Aleksandra  Dovgan će se premijerno predstaviti 6. marta 2023. u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20h sa sledećim programom:

  1. A. Mozart
  • Sonata A mol, KV 310/300d
  1. V. Beethoven
  • Sonata op. 81a, Les adieux
  1. Brahms
  • Tri Intermeca op.117
  • Hendl varijacije op. 24
Povezana vest:  Džoan Rouling piše novu knjigu za decu

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Cena ulaznica 2.000,00 i 2.500,00 dinara.

SLEDEĆI KONCERT:

Jol EUM SON, 2. april, 20h.

Pratite nas:

facebook: https://www.facebook.com/steinwaysezona/
instagram: https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/ 

Aleksandra DOVGAN

BIOGRAFIJA

Aleksandra Dovgan je rođena 2007. godine u muzičkoj porodici i već sa četiri ipo godine je počela sa časovima klavira. Njen talenat je već sa 5 godina uvrstio u klasu Mire Marčenko, istaknute profesorke Centralne muzičke škole (CMŠ) Moskovskog Državnog Konzervatorijuma.

Aleksandra je pobednica brojnih internacionalnih pijanističkih takmičenja. Izdvajamo Moscow International “Vladimir Krainev “Piano Competition, International Young Pianists Competition “Astana Piano Passion”,

Internacionalno televizijsko takmičenje za mlade muzičare “The Nutcracker”. Sa samo deset godina, Aleksandra je osvojila Grand Prix  II International “Grand Piano Competition” u Moskvi a ova mlada umetnica za sobom već ima brojne nastupe u najprestižnijim koncertnim dvoranama kao što su Berlin Philharmonie, Theatre des Champs-Elysees u Parizu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthaus u Beču, Victoria Hall u Ženevi, Konzerthuset u Štokholmu. Višeminutne ovacije i svehvalne kritike su neizostavne kada je reč o nastupima Aleksandre Dovgan.

Povezana vest:  U svim knjižarama Vulkan širom Srbije počinje akcija "Ljubav je u vazduhu"

Uprkos pandemiji Aleksandra je održala izuzetno uspešne i impresivne nastupe u Evropi i sa vodećim orkestrima. Izdvajamo nastupe sa Mozarteum Orchestra i Trevorom Pinocom;  orkestrom Stockholm Philharmonic pod dirigentskom palicom Tona Koopmana, Barcelona Symphony orkestrom  pod dirigentskom palicom Kazushi Ono, kao i Slovenskom Filharmonijom pod vođstvom  Filipa von Steinakera.

Takođe,  izvođenja Aleksandre Dovgan smo mogli da čujemo i na najprestižnijim festivalima u Evropi kao što su Klavier Festival Ruhr, la Roque d’Antheron, Rheingau Musik Festival, Gstaad Menuhin Festival, Granada i Malaga Festivals, dok će Verbier Festival ugostiti ovu mladu pijaniskinju 2023.

U junu 2021. Aleksandra je debitovala Gustavo Dudamel i kamernim orkestrom Mahler Chamber Orchestra. Takođe, 2022. Aleksandra se premijerno predstavila i u Japanu uz ovacije i svepohvalne kritike.

Povezana vest:  Arhiva Džona Stajnbeka na prodaju

Tokom 2023. veliki broj koncertnih dvorana će otvoriti svoja vrata Aleksandri Dovgan. Pored Velike dvorane Kolarčeve zadužbine Aleksandra će svirati i u Vienne Konzerthaus, Berlin Boulez Saal, Munich Prinzregententheater, Paris Théâtre des Champs Elysées, Zurich Tonhalle, Lisbon Gulbenkian, Stuttgart Liederhalle, kao i u  Turinu, Milanu, Baseul, Firenci.

Spontana dubina izražajnosti i svesnost, zajedno sa koloritom neverovatne lepote i preciznosti, prepoznatljive su karakteristike Aleksandrinog pijanizma. U njenom sviranju klavira, nećete naći nikakav element pokazivanja tj. prezentacije sviranja i tehničkog umeća, već impresivnu koncentraciju u kombinaciji sa čistoćom izraza i kreativnom maštom. Njeno prisustvo na sceni je prožeto neodoljivim  šarmom koji je samo deo   harizmatične ličnosti Aleksandre Dovgan.

Daleko od klavira, Aleksandra voli da skija, svira da svira orgulje, uči balet i matematiku i provodi vreme sa svojim mlađim bratom.

Foto: Irina Schymchak