Maja Trifunović i Goran Babić našli su se u najužem izboru za nagradu „Laza Kostić“, najznačajnije priznanje Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu, za zbirku priča „Gutači vatre“, odnosno roman „Vidno polje“. To je priznanje koje se dodeljuje domaćim piscima za najbolje književno ostvarenje objavljeno između dva sajma.

Pisac za decu i mlade Uroš Petrović takođe se našao u najužem izboru u kategoriji dečje književnosti svojim „Bajkama: Prvih sedam“.

Povezana vest:  Novi roman u serijalu "Rodbinski ratovi" - "Ukroćena kraljica" Filipe Gregori

Laureatima će nagrade biti uručene odmah nakon ceremonije otvaranja Novosadskog sajma, koja je zakazana za 7. mart.

Zbirka priča Maje Trifunović donosi originalne metafore, maštovite zaplete i vrcav jezik koji dobro kamuflira ne uvek vrcave i vedre teme. Bilo da piše o smrti, ljubavi, dokolici, kruškama ili automobilima, priče Maje Trifunović su savremene, emotivne, povremeno vrlo dramatične, napisane jednostavno i upečatljivo.

Goran Babić u „Vidnom polju“ raspoređuje kratke prozne fragmente o porodičnoj istoriji, vlastitu poeziju, fotografije živih i onih ne više živih, opise predmeta iz prošlosti, većinom izgubljenih, privatna pisma, administrativne i arhivske spise u jedinstven prizor koji nam predočava jedan vremenski širok, a socijalno-politički intenzivan, dramatičan istorijski kontekst.

Povezana vest:  Knjiga Razmišljajte poput monaha prodata u više od milion primeraka

Upoznajte prvih sedam „Bajki“ Uroša Petrovića! Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

Povezana vest:  Prava istorija sveta iz ugla Njuza u izdanju Lagune

„Gutače vatre“, „Vidno polje“ i „Bajke: Prvih sedam“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Foto: Laguna