Maja Trifunović i Goran Babić našli su se u najužem izboru za nagradu „Laza Kostić“, najznačajnije priznanje Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu, za zbirku priča „Gutači vatre“, odnosno roman „Vidno polje“. To je priznanje koje se dodeljuje domaćim piscima za najbolje književno ostvarenje objavljeno između dva sajma.

Pisac za decu i mlade Uroš Petrović takođe se našao u najužem izboru u kategoriji dečje književnosti svojim „Bajkama: Prvih sedam“.

Povezana vest:  Duh Akiko zaposeo knjižaru Delfi na promociji knjige Stefana Tićmija

Laureatima će nagrade biti uručene odmah nakon ceremonije otvaranja Novosadskog sajma, koja je zakazana za 7. mart.

Zbirka priča Maje Trifunović donosi originalne metafore, maštovite zaplete i vrcav jezik koji dobro kamuflira ne uvek vrcave i vedre teme. Bilo da piše o smrti, ljubavi, dokolici, kruškama ili automobilima, priče Maje Trifunović su savremene, emotivne, povremeno vrlo dramatične, napisane jednostavno i upečatljivo.

Goran Babić u „Vidnom polju“ raspoređuje kratke prozne fragmente o porodičnoj istoriji, vlastitu poeziju, fotografije živih i onih ne više živih, opise predmeta iz prošlosti, većinom izgubljenih, privatna pisma, administrativne i arhivske spise u jedinstven prizor koji nam predočava jedan vremenski širok, a socijalno-politički intenzivan, dramatičan istorijski kontekst.

Povezana vest:  Traži se misteriozni V koji je u Srpskom narodnom pozorištu izgubio ljubav

Upoznajte prvih sedam „Bajki“ Uroša Petrovića! Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

Povezana vest:  Novosadska Noć muzeja u znaku X jubileja

„Gutače vatre“, „Vidno polje“ i „Bajke: Prvih sedam“ možete naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Foto: Laguna