Kreativni centar se uvek trudi da svojim izdanjima izlazi u susret potrebama dece 21. veka i generacija koje dolaze. U toj izdavačkoj kući pažljivo se biraju upravo one knjige čije junake deca prepoznaju kao sebi bliske, a posebno se trude da čitaocima ponude niz knjiga s mudrim, odlučnim i samosvesnim junakinjama svih uzrasta.

Koristimo priliku da vas podsetimo na dva izdanja koja su važna literature za sve tinejdžerke i tinejdžere, ali i za njihove roditelje: Furam feminizam Lamije Begagić, Marine Veličković i Ane Pejović i Kakva ženska! Jelene Mitrović i Sonje Bajić.

Furam feminizam

Priručnik Furam feminizam daje odgovore na pitanja koja tinejdžerke često postavljaju u tom uzrastu: Zašto znamo više za sportiste i naučnike nego za sportistkinje i naučnice? Zašto mama posprema kuću, a ne tata? Zašto se u školskim udžbenicima vrlo malo govori o dostignućima žena?

Povezana vest:  „Bajka o pozorištu“ stoti put pred publikom Zvezdara teatra

Trinaestogodišnja Likica, junakinja knjige, autorka je bloga Furam feminizam i uz pomoć tetke i starije sestre istražuje ove teme i postepeno saznaje šta zaista znači biti ravnopravna.

Na kraju knjige se nalazi i veoma koristan pojmovnik feminističkih termina, iz koga čitateljke i čitaoci mogu mnogo saznati o istorijatu ovog važnog pokreta kod nas i u svetu, ali i o mnogim drugim pojmovima, kao što su: diskriminacija na osnovu roda, društvene norme, homofobija, mizoginija, pravo glasa, rodne uloge, seksizam, stereotip itd.

Kakva ženska! Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno

S obzirom na to da se u školskom programu akcenat stavlja pre svega na muškarce koji su se istakli u oblastima kojima su se bavili, ovom knjigom smo želeli da mladima približimo najistaknutije žene XIX i XX veka s našeg područja, koje su bile progresivne u sredini koja to najčešće nije želela ili nije umela da prihvati.

Povezana vest:  Noć knjige od 17. do 19. juna!

Kakva ženska! Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno knjiga je o ženama koje su ostavile istorijski trag. Među njima su prve srpske feministkinje Draga Dejanović i Savka Subotić, filozofkinja Ksenija Atanasijević, dobrotvorka Marija Trandafil, prva lekarka Draga Ljočić, hrabra ratnica iz vremena Prvog balkanskog i Prvog svetskog rata Milunka Savić, prva žena pilot Danica Tomić, prva operska pevačica Draga Spasić, arhitektkinja Jelisaveta Načić, umetnica Nadežda Petrović i mnoge druge.

Povezana vest:  Nove mogućnosti za kupovinu ulaznica za predstave “Vivaldianno” i “Petar Pan na ledu”

Sve one su bile progresivne u sredini koja to najčešće nije želela da prihvati, humane i hrabre u vreme kada je bilo najteže, spremne da pokažu svoje sposobnosti i vanserijski talenat onda kada su pogledi društva bili najstroži. Odlučno su se izdvojile iz društvenog konteksta koji ih je ograničavao i gledale su dalje od uskih, patrijarhalnih vidokruga sredine. Danas se o njima retko govori i, osim toga što poneka ulica ili škola nose njihovo ime, ostaju nepoznate. Borba za ženska prava, međutim, nije završena, a ravnopravnost među polovima još nije u potpunosti postignuta. Ova knjiga je upravo zato važna.