Prestižna književna nagrada „Laza Kostić“ za najbolju knjigu objavljenu između dva Novosadska sajma knjiga pripala je Maji Trifunović za knjigu priča „Gutači vatre“, dok je Nagrada za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu pripala Urošu Petroviću za „Bajke: Prvih sedam“.

Zbirka priča „Gutači vatre“ donosi 14 originalnih metafora, maštovitih zapleta i vrcav jezik koji dobro kamuflira ne uvek vrcave i vedre teme. Bilo da piše o smrti, ljubavi, dokolici, kruškama ili automobilima, priče Maje Trifunović su savremene, emotivne, povremeno vrlo dramatične, napisane jednostavno i upečatljivo.

Povezana vest:  Beogradu novo pozorište u 2011.

Upoznajte prvih sedam „Bajki“ Uroša Petrovića, izdanje koje je štampano i na ćirilici i na latinici, a dostupno je i na engleskom jeziku uz sjajne ilustracije Aleksandra Zolotića!

Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. One su oduvek bile neizostavni deo dečjeg obrazovanja i odrastanja, a svako novo vreme donosilo je nove bajke.

Povezana vest:  Pesma sirene - vrhunska poslastica za muzičke znalce i sladokusce!

Žiri je radio u sastavu Vladimir Gvozden, Milica Vučković i Goran Ibrajter.

Uroš Petrović će se družiti sa čitaocima na Novosadskom sajmu knjiga u petak od 18 do 19 sati na štandu Lagune, a Maja Trifunović u subotu od 12 do 13 sati, takođe na štandu Lagune.